Acţiunile de control, care au început în jurul orei 9.00, vizează terminalul de containere din Portul Constanţa-Sud Agigea şi sediile mai multor firme de comisionariat vamal, care funcţionează în imediata apropiere a portului.
Deşi activitatea în vamă nu a fost blocată, nimeni nu a avut voie să intre şi să iasă din terminal până nu au fost verificate documentele de acces. Mulţi agenţi economici sau reprezentanţi ai acestora care nu aveau documente asupra lor au fost nevoiţi să plece. Fiecare colet din containerele verificate a fost desfăcut și fotografiat, iar poliţiştii folosesc şi câini special antrenaţi pentru a depista marfa de contrabandă.
Oamenii legii spun că deocamdată nu se iau măsuri de reţinere însă, “dacă pe lângă marfă contrafăcută vom găsi droguri sau arme bineînţeles că vom anunţa structurile specializate şi vom acţiona imediat".
Conform unor surse portuare, vestea descinderilor din vamă s-a răspândit rapid, iar mai multe vapoare care urmau să ajungă astăzi în portul Constanţa-Sud Agigea, ar fi rămas în strâmtoarea Bosfor. 
Pe de altă parte, șeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Viorel Comăniţă, ne-a declarat că un rezultat final al controalelor din portul Constanţa Sud Agigea va fi prezentat oficial, cel mai probabil la sfârşitul săptămânii viitoare.
Acțiuni paralele
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Române, Fabian Bădilă, a declarat pentru EVZ că acţiunile de control în vama Constanţa-Sud Agigea au fost pregătite încă de anul trecut în cadrul unui plan de măsuri privind combaterea evaziunii fiscale şi a contrabandei cu mărfuri contrafăcute.
Bădilă a ținut astfel să atragă atenția că această acțiune nu ar avea nicio legătură cu scandalul de corupție declașant la începutul acestei săptămâni odată cu ancheta DNA Bucureşti din Portul Constanța, soldată cu arestarea a 28 de persoane, acuzate că fac parte din reţeaua care intermedia contrabanda din port. Printre cei arestați se numără și Laurențiu Mironescu, fost secretar general în cadrul Ministerului de Interne.  
 "Acţiunile au fost declanşate în urma unor informaţii primite de la Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), potrivit căreia unele containere conţin mărfuri contrafăcute. În cadrul acestor controale, vor fi verificate zeci de containere, pentru a se stabilit dacă e vorba de mărfuri de contrabandă. Potrivit informațiilor deținute, ar fi vorba despre măfuri din China, India și Vietnam”, a explicat Fabian Bădilă. 
Operațiunea declanșată astăzi ar putea viza și Portul Constanța Nord, potrivit declarației subcomisarului Fabian Bădilă.