Contracte de mediu, în atenţia DNA

Contracte de mediu, în atenţia DNA

Procurorii investighează activităţile unei firme unde au deţinut acţiuni Sulfina Barbu şi Silvian Ionescu.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au percheziţionat sediul din Cluj-Napoca al firmei KVB Economic SRL, societatea care are ca unic acţionar firma KVB Economic SA din Bucu reşti. În 2008, printre acţiona rii societăţii figurau deputatul Sulfina Barbu şi Silvian Ionescu, comisarul general al Gărzii de Mediu. Ulterior, societatea nu şi-a mai făcut publice numele acţionarilor, acţiunile fiind la purtător.

Surse judiciare ne-au declarat că percheziţiile vizează mai multe proiecte de consultanţă pentru mediu derulate de firma KVB în judeţele Bistriţa Năsăud, Cluj şi Neamţ, toate administrate de membri PDL. De la sediul societăţii, procurorii au ridicat mai multe documente privind licitaţia pentru construcţia unei gropi ecologice organizată de Con siliul Judeţean (CJ) Bistriţa, în valoare de aproximativ 155 milioane de lei. Contractul privind groapa de gunoi ecologică din Bistriţa a fost semnat pe 25 mai 2009, iar investiţia trebuie finalizată până pe 24 noiembrie 2011. Au fost ridicate şi documente privind licitaţia pentru groapa ecologică de la Pata Rât, organizată de Consiliul Judeţean Cluj.

Nu mai sunt acţionari

Ne puteți urmări și pe Google News

Licitaţia pentru construcţia gropii de gunoi de la Bistrişa a fost adjudecată de grupul IRIDEX Construcţii SRL, societate condusă de fostul senator PC, Corneliu Pascu. Potrivit documentelor oficiale, firma KVB SRL asigura servicii de "asistenţă tehnică pentru acordarea de sprijin în gestionarea si implementarea sistemului de management integrat al deşeurilor".

Contactaţi de reporterii EVZ, atât Silvian Ionescu, cât şi Sulfina Barbu au declarat că nu mai au nicio legătură cu firma. "Este o chestiune tendenţioasă. Ce legătură am eu cu acţionariatul din 2008 acum, în 2011? Este o întrebare maliţioasă", a răspuns iritat Silvian Ionescu.

La rândul său, Sulfina Barbu ne-a declarat că "acţiunile le-am vândut în 2009, printr-o casă de avocatură, nu mai am nicio legătură cu firma".

Percheziţii la CJ Bistriţa

Pocurorii DNA au efectuat săptămâna trecută mai multe percheziţii la sediul CJ Bistriţa, unde au pus sigilii pe biroul preşedintelui CJ, Liviu Rusu, şi a vicepreşedintelui, Luca Iancu. Anchetatorii au percheziţionat şi locuinţa fostului secretar de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ioan Andreica. Surse judiciare ne-au declarat că sunt suspectaţi de fraude cu fonduri europene.

O altă firmă verificată de DNA este Euroland 2000, printre ai cărei acţionari se află Dorina Oltean, soţia secretarului general al PDL, Ioan Oltean, şi Ifostul secretar de stat Ioan Andreica.