Evenimentul Zilei > Actualitate > Conflict interetnic la Miercurea Ciuc. Un hocheist român, bătut cu prosoapele ude de trei colegi maghiari!
Conflict interetnic la Miercurea Ciuc. Un hocheist român, bătut cu prosoapele ude de trei colegi maghiari!

Conflict interetnic la Miercurea Ciuc. Un hocheist român, bătut cu prosoapele ude de trei colegi maghiari!

Un junior român a fost bătut de trei coechipieri de etnie maghiară. Conflictul, care a avut loc pe 1 decembrie, de ziua naţională a României, a fost făcut public abia ieri, după ce tatăl jucătorului bătut a depus un memoriu la COSR.

Scandal de proporţii în hocheiul pe gheaţă românesc. Un jucător a părăsit lotul naţional de juniori Under 16, după ce a fost bătut de trei dintre coechipierii săi. Victima, un bucureştean, Florin Cosmin Marinescu, "a fost supus unor umilinţe verbale şi fizice de neacceptat", conform comunicatului dat de Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă, for condus de Tanczos Barna, un român de etnie maghiară, cunoscut drept un tip moderat în privinţa problemelor interetnice.
Incidentul s-a petrecut pe 1 decembrie, într-unul din vestiarele Patinoarului "Vakar Lajos" din Miercurea Ciuc, acolo unde se află în cantonament lotul de juniori U16 al României.
Conform surselor EVZ, Marinescu le-ar fi cerut coehipierilor săi de origine maghiară să nu mai vorbească în limba lor maternă, ci în româneşte. "Măcar azi, de 1 decembrie", ar fi cerut Marinescu.
În acel moment, între el şi trei dintre coechipierii săi, Antal Alfred, Gereb Istvan şi Molnar Akos, a izbucnit un conflict verbal. Cei trei au aşteptat apoi ca Marinescu să intre la duş, au stins lumina şi l-au bătut pe "adversar" cu prosoapele ude!
După bătaie, jucătorul Florin Cosmin Marinescu şi-a făcut bagajele, a urcat în tren şi a plecat acasă, la Bucureşti.
Conflictul ar fi fost probabil dat uitării dacă tatăl celui agresat nu s-ar fi dus la Comitetul Olimpic şi Sportiv Român cu un memoriu.
Între timp, şi Marinescu s-a întors la lot. Mai mult, sâmbătă, la Cârţa, în judeţul Harghita, cei patru juniori au evoluat în meciul CSŞ HSC Csikszereda şi Corona Braşov, scor 4-1, cele două formaţii care alcătuiesc lotul Under 16.
Marinescu a marcat unicul gol al Braşovului. Corona joacă în aceste zile în Ungaria, echipa fiind înscrisă şi în campionatul maghiar.
Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă a dat şi ea un comunicat, aseară, prin care înfierează gestul celor trei jucători de etnie maghiară.
Pe Antal Alfred, Gereb Istvan şi Molnar Akos îi paşte excluderea din lotul naţional.

Iată comunicatul FRHG:

Mai mulţi jucători din lotul olimpic al României şi-au supus un coleg la umilinţe verbale şi fizice în vestiarul patinoarului Lajos Vakar din Miercurea Ciuc, motiv pentru care o comisie, formată din reprezentanţi ai Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă şi Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, vor analiza acest incident.

Incidentul s-a petrecut chiar de Ziua Naţională a României, într-unul din vestiarele patinoarului Lajos Vakar din Miercurea Ciuc, în care se aflau componenţii lotului FOTE.

Oficialii Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă au dispus, de urgenţă, o anchetă din care a reieşit că jucătorul Florin Cosmin Marinescu a fost supus unor umilinte verbale şi fizice de neacceptat. Incidentul a fost provocat de jucătorul Antal Alfred şi continuat de jucătorii Gereb Istvan şi Molnar Akos, care au recunoscut cele întâmplate.
 
„Faptele sunt regretabile şi, mai grav, că s-au petrecut în cadrul unui program multianual, iar sportivii implicaţi vor reprezenta România la o competiţie organizată de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român. Avand în vedere acest aspect, în cursul zilei de 12 decembrie s-a hotărât ca incidentul să fie analizat de o comisie, formata din reprezentanţii COSR şi FRHG, iar decizia privind sancţionarea celor implicaţi să fie luată de Comisia de Etică a COSR”,a declarat preşedintele Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, Tanczos Barna.
 
Totodată, cazul a fost înaintat şi comisiei de disciplină a Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, care va dispune măsurile ce se impun.