Evenimentul Zilei > Actualitate > Condiţii prielnice vieţii pe satelitul lui Saturn
Condiţii prielnice vieţii pe satelitul lui Saturn

Condiţii prielnice vieţii pe satelitul lui Saturn

Sonda spaţială americană Cassini a detectat temperaturi şi materii organice care atestă prezenţ a apei şi a unor posibile condiţii prielnice vieţii pe unul dintre sateliţii planetei Saturn, Encelade, a anunţat NASA, citată de AFP.

Cassini a descoperit molecule organice complexe şi o densitate mare de vapori de apă în timp ce survola polul sudic al lui Encelade, la aproximativ 50 de kilometri înălţime, au indicat responsabilii Agenţiei spaţiale americane. Sonda a trecut chiar peste un gheizer de gheaţă care ţâşnea de sub crusta îngheţată a polului sudic al satelitului, cu un diametru de 505 kilometri, şi a detectat temperaturi de minus 93 de grade Celsius.

Specialiştii apreciază că temperaturile respective sunt compatibile cu prezenţa apei în stare lichidă, unul dintre criteriile ce trebuie îndeplinite pentru ca viaţa să fie posibilă. „Acest lucru înseamnă că există un nivel de energie important la suprafaţa regiunii“, spune cercetătorul John Spencer. Potrivit omului de ştiinţă Larry Esposito, de la Universitatea din Colorado, Encelade are „cele trei ingrediente care stau la baza originii vieţii“: energia, compuşii organici şi apa.

Descoperirile au fost făcute în timpul primului dintre cele patru zboruri ale sondei spaţiale americane Cassini programate anul acesta pentru explorarea gheizerului, care se pare că este alcătuit în proporţie de 90% din cristale de apă. Sonda s-a plasat pe orbita planetei Saturn la 1 iulie 2004, după un periplu de şapte ani şi 3,5 miliarde de kilometri.