Concurs internaţional de alămuri, la Timişoara

Concurs internaţional de alămuri, la Timişoara

Singurul concurs de interpretare la instrumente de alamă din România aduce la Timişoara, începând de mâine, 23 de artişti din Japonia, Columbia, Olanda, Germania, Republica Moldova, Ungaria şi Serbia. Instrumentiştii particpanţi vor cânta la tromboane, trompete, tube şi corni.

Concursul Internaţional de Interpretare la Instrumente de Alamă se va desfăşura de mâine până sâmbătă şi este organizat de Romanian Brass Society şi Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara (UVT). Juriul competiţiei este format din instrumentişti care s-au afirmat deja pe scena internaţională, cum ar fi Antoine Cure, trompetist (Franţa), Teo Wolters, trompetist (Olanda), Will Sanders, cornist (Olanda), Niels-Ole-Bo Johansen, trombonist (Danemarca) şi Walter Hilgers, tubist (Germani). "Într-o perioadă în care cultura trăieşte soarta Cenuşăresei în ţara noastră, interesul arătat la primele ediţii de participanţi din ţări precum Olanda sau Germania, unde şcolile de interpretare sunt renumite în lume, ne-a demonstrat necesitatea unui astfel de eveniment. Pentru Timişoara, Concursul Internaţional de Interpretare la Instrumente de Alamă înseamnă încă o ambasadă pentru lumea culturala din Occident. Asemenea manifestări pot conta atunci când oraşul nostru îşi va depune candidatura pentru titlul de capitală culturală a Europei", spune Sergiu Cârstea, preşedintele ROBS.

Marele premiu, 3.000 de euro

Toţi participanţii au vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. "Ne adresăm acestei vârste pentru că, la 18 ani, un tânăr instrumentist este deja format. Iar la 30 de ani ajunge la vârful pregătirii sale", a mai explicat Sergiu Cârstea. Concursul se va desfăşura în sălile Facultăţii de Muzică, iar cel mai bun artist va pleca acasă cu 3.000 de euro. În plus va fi programat cu un concert solo în stagiunea Orchestrei Naţionale de Tineret, care va fi televizat. Decernarea premiilor va avea loc sâmbătă, ocazie cu care instrumentiştii vor performa într-un concert de gală, împreună cu orchestra Operei Naţionale Române. La concert va participa, alături de alţi solişti, un instrumentist foarte tânăr, de doar 12 ani, care face parte din cvintetul sârb Balkan Connection.

Ne puteți urmări și pe Google News