Un studiu îngrijorător arată faptul că a apărut un nou tip de coronavirus, care se transmite de la câini la oameni. Primele cazuri de acest gen au fost semnalate în perioada 2017 – 2018, la pacienții internați în spitale din cauza pneumoniei. Dacă este confirmat ca agent patogen, acest virus al fi al optulea coronavirus unic cunoscut.

Un tip de coronavirus despre care încă nu se știu prea multe

Studiul a fost publicat, joi, în revista Clinical Infectious Diseases. Iar oamenii de știință care au realizat cercetarea au afirmat că descoperirea lor arată și mai bine amenințarea pentru sănătatea publică a coronavirusurilor animale. Au fost testate probe de tampon nazal prelevate de la 301 de pacienți cu pneumonie la un spital din Sarawak, din estul Malaeziei. Opt dintre eșantioane, în majoritatea lor prelevate de la copii sub 5 ani, au ieșit pozitive pentru un coronavirus canin, conform Reuters.

Secvențierea genomică suplimentară a reelvat că noua tulpină, ce a fost denumită CCoV-HuPn-2018, împărtășea caracteristicile altor coronavirusuri despre care se știe că au infectat pisici și porci. Dar care a fost în mare parte similară cu una despre care se știe că ar avea la origine câinii.

Este posibil să intre în plămâni, dar să nu afecteze sănătatea

Totodată, conținea o mutație genetică negăsită în niciun coronavirus canin cunoscut, dar care fost prezentă în tulpini umane precum SARS-COV și SARS-COV-2, virusul din spatele pandemiei COVID-19. Oamenii de știină care au realizat studiul respectiv au spus că descoperirile au indicat că virusul a sărit de curând de la animale la oameni.

Ei au mai precizat că sunt necesare mai multe studii pe această temă, pentru a determina dacă virusul poate fi transmis între oameni. De asemenea, nu este foarte clar dacă virusul ar putea îmbolnăvi oamenii. Există posibilitatea că el să pătrundă în căile respiratorii, să fie transportat, dar să nu-și pună amprenta asupra sănătății.