Complicii lui Saddam, programati la esafod

Complicii lui Saddam, programati la esafod

Executia celor doi coacuzati in procesul lui Saddam Hussein, programata pentru astazi, a fost amanata pentru duminica.

Decizia este cauzata de faptul ca executivul irakian a a prelungit cu patru zile Sarbatoarea Sacrificiului, dar si de exercitarea unor presiuni internationale.

Informatia potrivit careia cei doi urmau sa fie executati in aceasta dimineata a fost furnizata ieri, sub acoperirea anonimatului, de o sursa guvernamentala. "Documentele au fost semnate. Vor fi executati joi, in zori", a afirmat acest inalt responsabil, colaborator al premierului Nouri al-Maliki.

Barzan al-Tikriti si Awad al-Bandar au fost condamnati la moarte alaturi de Saddam Hussein pe 5 noiembrie, pentru responsabilitatea lor in excutarea a 148 de sateni siiti din Dujail in anii ‘80, ca represalii la un atentat asupra convoiului prezidential.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ca si in cazul fostului presedinte, apelul lor a fost respins pe 26 decembrie de justitia irakiana. Potrivit sursei citate, cei doi ar fi trebuit sa fie executati in acelasi timp cu Saddam Hussein, insa au ramas in custodia americanilor.

Americanii se scuza Intre timp, un purtator de cuvant al contingentului american din Irak, generalul William Caldwell, a declarat ca armata americana nu a luat in niciun fel parte la executia lui Saddam Hussein si ar fi facut acest lucru "in alt mod".

Saddam s-a aflat sub controlul "fizic" al militarilor americani pana a fost remis autoritatilor irakiene, cu putin timp inainte de executie, iar intregul personal american a parasit incaperea in care s-a desfasurat aceasta, a mai precizat Caldwell.

"Irakul este o tara suverana. A fost decizia sa de a organiza lucrurile in acest mod. Daca ma intrebati daca noi am fi actional altfel, da, asa am fi facut. Dar asta nu tinea de noi, a fost o decizie a guvernului irakian", a mai spus generalul american.