Telefoanele mobile au împărţit utilizatorii în două tabere: de o parte cei care au rămas fani declaraţi ai tastaturii şi ceilalţi, tot mai mulţi, care au trecut la touchscreen. Unul dintre motivele principale pentru care unii nu vor tastură virtuală e că, după cum spun chiar ei, scriu greu mesajele text şi le pot manevra cu la fel de mare uşurinţă.

Două telefoane mobile, un BlackBerry 8250 şi un HTC Desire S, ambele smartphone-uri, ne-au ajutat să dezlegăm acest mit.

Am cronometrat cât de repede scrii un SMS şi un e-mail pe un mobil cu tastură fizică şi cât timp îţi ia pe celălalt cu touchscreen. Pe care dintre cele două poţi naviga mai uşor pe internet.

De asemenea, pentru ca testul nostru să fie cât mai corect, telefoanele au fost "butonate" de doi utilizatori care le folosesc zilnic.

La SMS-uri, Qwerty e cu 15 secunde mai rapid

Am ales un text şi am început să cronometrăm cât de repede se scrie un SMS. La acest test am avut o surpriză: utilizatorul telefonului cu tastatură a terminat înaintea celui cu touchscreen.

Diferenţa de timp e considerabilă, pe tastatura virtuală, SMS-ul a fost gata în 55 de secunde, cu o întârziere de 15 secunde faţă de celălalt mobil. Aceeaşi diferenţă a fost înregistrată şi atunci când s-a scris un e-mail. Un minut şi 40 de secunde a luat pe telefonul cu taste fizice şi cu 23 de secunde mai mult pe cel cu touchscreen. Precizăm, pentru cei neiniţiaţi, că această diferenţă nu are nicio legătură cu sistemul de operare sau cu puterea de procesare a datelor.

Cei care îşi cumpără un telefon de ultimă generaţie vor să navigheze cât mai uşor pe internet. La acest capitol, smartphone-ul cu touchscreen e învingător detaşat. Cu ajutorul degetului ajungi mult mai uşor la articolele de pe site-uri, reuşeşti să accesezi mult mai repede paginile de internet, să le măreşti sau să le micşorezi. La celălalt eşti dependent de butonul din mijloc pe care trebuie să-i dai click în permanenţă.

Concluzia e că atunci când navighezi pe internet, între cele două dispozitive, e o diferenţă ca între o tabletă PC şi un laptop. Ignorând sistemele de operare, cam aceeaşi situaţie e şi atunci când rulezi prin meniul telefonului. La BlackBerry depinzi de butonul din mijloc, în timp ce pe touchscreen-ul smarphone- ului HTC pui degetul direct la ţintă, pe iconiţa care te interesează.

Cine micşorează display-ul

În timp ce erau folosite am mai descoperit o diferenţă. Pe touchscreen se observă toate amprentele şi trebuie să ştergi ecranul din când în când, în timp ce la BlackBerry, pentru că foloseşti tastatura, din punctul acesta de vedere nu ar fi nicio problemă.

Tot la diferenţe între tastaura virtuală şi cea fizică punctăm şi dimensiunea ecranului. Este clar că, din acest punct de vedere, smartphone-urile sensibile la atingere au un avantaj – au ecrane mai mari şi sunt cu mult mai generoase în ceea ce priveşte imaginea. De exemplu, HTC-ul are 3,7 inci, în timp ce BlackBerry doar 2,4 inci.

PLUSURI ŞI MINUSURI

Qwerty "mănâncă" din ecran

Avantaje touchscreen

  • display-ul este mult mai mare;
  • navigatul pe internet şi în meniu este mai rapid şi mai uşor.

Dezavantaje touchscreen

  • rămân amprente pe ecran şi trebuie şters din când în când;
  • ca să nu se zgârâie, husa devine un accesoriu indespensabil.

Avantajele tastaturii

  • mesajele şi e-mailurile se scriu cu cel puţin 15 secunde mai repede decât pe un telefon sensibil la atingere.
  • nu ai grija zgârâieturilor şi nici să-i ştergi mereu ecranul. Nu are nevoie neapărat de o husă care să-l protejeze.

Dezavantajele tastaturii 

  • tastele ocupă jumătate de telefon şi micşorează ecranul;
  • navigatul pe internet se face mai greoi decât pe touchscreen.