Evenimentul Zilei > Actualitate > Zi crucială la Bruxelles. Va fi prezentat Pașaportul Covid. Ce se schimbă de acum încolo
Zi crucială la Bruxelles. Va fi prezentat Pașaportul Covid. Ce se schimbă de acum încolo

Zi crucială la Bruxelles. Va fi prezentat Pașaportul Covid. Ce se schimbă de acum încolo

Miercuri, 17 martie, Comisia Europeană va prezenta Pașaportul Covid. Prin acest document, oficialii din UE speră să redeschidă cât mai repede sectorul turimsului.

Comisia Europeană va prezenta Pașaportul Covid. Prin intermediul acestui document, cetățenii vor putea călători în interiorul statelor membre UE. De asemenea, oficialii blocului comunitar speră ca acest document să reprezinte un prim-pas către redeschiderea sectorului turismului.

Proiectul de ”paşaport verde” digital va ţine cont numai de vaccinurile împotriva COVID-19 autorizate de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), a declarat vineri un responsabil al UE, care exclude pentru moment vaccinurile din Rusia şi China, relatează AFP.

„Vrem să creăm un certificat digital care să poată menţiona un test PCR negativ, proba că aveţi anticorpi sau că aţi fost inoculat cu un vaccin care a fost aprobat de EMA”, a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, pentru mai multe media, printre care şi AFP.

În prezent, numai patru vaccinuri au fost aprobate de EMA – cele ale Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford şi Johnson & Johnson de joi. Ceea ce exclude vaccinul chinezesc Sinopharm, utilizat în Ungaria inclusiv de premierul Viktor Orban, dar şi pentru moment vaccinul rusesc Sputnik V, de asemenea comandat de Ungaria, dar şi de Cehia şi Slovacia, şi pe care EMA a început să-l examineze pe 4 martie.

Comisia Europeană va prezenta Pașaportul Covid

Cetăţenii europeni vor putea avea acest certificat pe telefon, a adăugat comisarul european suedez.

Titularii vor putea astfel „să arate că foarte probabil nu vor propaga virusul”, a spus ea. Asta „ar permite ca oamenii care trebuie să călătorească să o facă mai uşor”.

„De exemplu, dacă sunteţi vaccinaţi, nu mai trebuie să faceţi testele PCR”, a precizat comisarul, care urma să-i informeze pe miniştrii europeni de interne reuniţi prin videoconferinţă vineri despre lucrările Comisiei referitoare la acest proiect de certificat.

„Oamenii care călătoresc în prezent consumă multă energie pentru a se testa, a completa formulare, a arăta diferite tipuri de hârtii, din nou şi din noy”, a spus Ylva Johansson.

CITITI SI –Vacanța de vară vine odată cu pașaportul COVID. Ce va conține documentul