Autoritățile europene verifică toate vaccinurile anti-COVID. Efectele secundare provoacă îngrijorare

Autoritățile europene verifică toate vaccinurile anti-COVID. Efectele secundare provoacă îngrijorare

Autoritățile europene verifică toate vaccinurile anti-COVID, decizia fiind luată după apariția problemelor de natură sanguină la mai mulți pacienți imunizați cu serul AstraZeneca.

Autoritățile europene verifică toate vaccinurile anti-COVID.

Efectele secundare ale vaccinurilor anti-COVID sunt studiate de specialiști. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat că sunt examinate toate efectele secundare ale acestor vaccinuri.

Emer Cooke, directoarea Agenției a anunțat că experții examinează efectele „indezirabile asociate tuturor vaccinurilor” împotriva COVID-19. EMA investighează, în prezent, cazurile de formare a unor cheaguri de sânge. Este vorba despre cazurile de tromboză apărute la persoanele vaccinate cu serul produs de AstraZeneca.

Potrivit spuselor sale, în acest moment atenţia specialiștilor este concentrate pe vaccinul AstraZeneca. Dar, a precizat Emer Cooke, EMA examinează toate vaccinurile aflate în circulaţie în prezent.

Autoritățile europene verifică toate vaccinurile anti-COVID

Anunțul directorului EMA vine după ce aproximativ 15 state europene au decis să suspende imunizarea cu serul AstraZeneca. Măsura a fost adoptată temporar, ca precauție, după apariția mai multor cazuri de tromboză. Mai multe persoane care au fost imunizate cu serul AstraZeneca au avut probleme sanguine.  Este vorba despre dificultăți de coagulare sau formare de cheaguri de sânge.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a transmis că rămâne ferm convinsă că beneficiile vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca depăşesc riscurile.  Reprezentanții săi au anunțat că se face o evaluare a fiecărui caz în parte. Iar rezultatele acestei analize urmează să fie discutate joi în comitetul pentru siguranţă al EMA şi apoi vor fi făcute publice.

Probleme cu vaccinul AstraZeneca

Administrarea vaccinului AstraZeneca a fost suspendată în mai multe state europene. Alte țări, printre care și România, au suspendat doar anumite loturi din produsul distribuit de compania farmaceutică. În toate cazurile decizia a fost luată din cauza reacțiilor adverse. Cele mai grave reacții adverse semnalate au fost cazurile de tromboză care au survenit în zilele următoare inoculării.

În replica, AstraZeneca a explicat că până în prezent, în UE și Marea Britanie au existat 15 evenimente TVP și 22 cazuri de embolie pulmonară. Acestea au fost raportate în rândul persoanelor cărora li s-a administrat vaccinul.

„Aproximativ 17 milioane de persoane din UE și Marea Britanie au primit pana acum vaccinul nostru. Iar numărul cazurilor de rapoarte de cheaguri de sânge în acest grup este mai mic decât sutele de cazuri așteptate in populația generală. Natura pandemiei a condus la o atenție sporită a fiecărui caz individual raportat. Și mergem dincolo de practicile standard pentru monitorizarea siguranței medicamentelor autorizate în raportarea evenimentelor de vaccinare. Aceasta pentru a asigura siguranța publică”, a declarat Ann Taylor, reprezentantul AstraZeneca.

Ne puteți urmări și pe Google News