Evenimentul Zilei > Politica > Comisia Europeană și ONU SOMEAZĂ statele membre să lase CALE LIBERĂ MIGRANȚILOR
Comisia Europeană și ONU SOMEAZĂ statele membre să lase CALE LIBERĂ MIGRANȚILOR

Comisia Europeană și ONU SOMEAZĂ statele membre să lase CALE LIBERĂ MIGRANȚILOR

Protestele unor ONG-uri au determinat Comisia Europeană să ceară statelor membre ale uniunii să încheie de urgență acorduri prin care să faciliteze debarcarea migranților care vor să ajungă în Europa.

Organizațiile neguvernamentale s-au mobilizat și fac presiuni după ce navă cu circa o sută de migranţi la bord a fost întoarsă din drum de către autorităţile libiene în urma refuzului Italiei şi Maltei de a o primi.

„Poziţia Comisiei Europene este cunoscută. Ceea ce ne trebuie urgent sunt acorduri predictibile pentru a asigura că debarcările persoanelor salvate se pot desfăşura în siguranţă'', a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, citat de agenția EFE.
O navă comercială sub pavilion Sierra Leone a fost trimisă luni de Libia în ajutorul unei ambarcaţiuni cu migranţi ce trimisese un mesaj SOS centrelor de coordonare pentru operaţiunile de salvare ale Italiei şi Maltei, dar acestea au cerut echipajului navei cu migranţi să se adreseze Libiei, deoarece ambarcaţiunea se afla în apele teritoriale libiene. Mai multe ONG-uri au calificat debarcarea migranților în portul libian Misrata drept o încălcare a drepturilor omului.

O altă navă a ONG-ului german Sea Watch, care a salvat sâmbătă 46 de migranţi pe Mediterana, încă aşteaptă să fie primită într-un port european, după ce a fost refuzată de Italia şi Malta.

Și ONU a reacționat dur și a cerut statelor europene să permită debarcarea migranților în posrturi sigure după ce aproape 500 de migranţi au fost refuzați de Italia și Malta și au fost trimiși înapoi în Libia. „Niciun migrant sau refugiat salvat nu trebuie returnat în Libia, în actualul context în care acolo prevalează violenţa şi încălcarea extinsă a drepturilor omului'', a declarat purtătorul de cuvânt al agenţiei ONU pentru refugiaţi UNHCR, Charlie Yaxley, citat de Reuters.