Combinatiile Hidroelectrica cresc kilowattul la factura populatiei

Combinatiile Hidroelectrica cresc kilowattul la factura populatiei

Din cauza secetei, compania de stat cumpara energie de la bursa cu 50 de euro pe megawatt ora si o revinde cu 20 de euro „baietilor destepti” cu care are contracte pe 10 ani.

Seceta si contractele de energie ieftina ale „baietilor destepti” vor mari anul acesta factura la electricitate mai mult decat era prognozat. Hidroelectrica SA, cel mai ieftin producator de energie din Romania, recurge la inginerii energetice si artificii de calcule pentru a proteja contractele de miliarde de euro ale „baietilor destepti”.

Surse din piata de energie au dezvaluit in exclusivitate pentru EVZ ca, doar luna aceasta, Hidroelectrica va cheltui 3,6 milioane de euro pentru a cumpara curent prin bursa de energie ca sa acopere contractele cu „baietii destepti”, dar si energia pentru populatie.

Afaceri fara prognoza

Ne puteți urmări și pe Google News

Hidroelectrica SA, companie de stat, a vandut energie, in avans pe zece ani, fara sa se asigure ca va dispune de resursele de apa necesare cantitatilor contractate.

In acest moment, Hidroelectrica vinde energie electrica „baietilor destepti” la cele mai mici preturi de pe piata, de aproximativ 20 de euro pe megawatt ora (MWh). Insa, in plina criza hidrologica, pentru a onora aceste contracte, compania cumpara curent de pe piata libera la un pret mai mult decat dublu. Un calcul matematic arata faptul ca Hidroelectrica poate ajunge sa cumpere energie la 48 euro/MWh, ca mai departe sa le vanda aceeasi energie cu numai 20 euro/MWh.

Potrivit unor specialisti din sistemul energetic, care au dorit sa-si pastreze anonimatul, Hidroelectrica nu a inclus la pretul negociat din „contractele destepte” clauza de „risc hidrologic” si o formula de „actualizare a pretului”. Din cauza secetei, capacitatea de producere a energiei a scazut considerabil. „Profitul de la stat a fost transferat in buzunarele „baietilor destepti”„, ne-a declarat un specialist consultat de EVZ.

Cumpar scump, vand ieftin

Seceta a lovit din greu piata energiei hidro: hidrocentralele functioneaza la capacitati reduse, iar nivelul lacurilor de acumulare este in scadere.

Cea mai afectata este Hidroelectrica, companie aflata in portofoliul statului. Managementul companiei este asigurat de Traian Oprea, sustinut politic de PNL si sprijinit direct de ministrul Varujan Vosganian. Finul ministrului, Dumitru Cocea, a fost numit, anul acesta, presedintele Consiliului de Administratie al Hidroelectrica.

Surse din piata de energie au declarat pentru EVZ ca, in luna august, Hidroelectrica cumpara de pe bursa de energie (OPCOM) un sfert din cantitatea de energie tranzactionata deja si in curs de tranzactionare. La o prognoza de 300.000 de MWh tranzactionati in luna august, sursele noastre estimeaza ca Hidroelectrica va cumpara 75.000 de MWh. La un pret mediu de 155 lei pentru un megawatt ora, rezulta ca Hidrolectrica va plati 3,6 milioane de euro.

De la inceputul secetei din acest an, Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie hidro, a bagat cel putin 10 milioane de euro in energia scumpa, pentru a o revinde la jumatate de pret.

In 2003, un an la fel de secetos ca si cel in curs, Hidroelectica a avut pierderi de 110 milioane de euro, care s-au reflectat si in factura la curentul electric pentru populatie. Specialisti in energie, consultati de EVZ, sustin ca „scenariul” din 2003 risca sa se repete si in 2007.

Superoferte pentru „baietii destepti”

Transformata in cumparator de energie de la bursa, Hidroelectrica ajunge sa incheie tranzactii pe OPCOM chiar cu firmele carora le vinde energie ieftina.

Un exemplu de afacere proasta pentru Hidroelectrica s-a consumat pe 14 mai 2007. Atunci, compania de stat a cumparat de la Grivco SA, firma familiei lui Dan Voiculescu, aproape 1.000 de megawati ora. Hidroelectrica a platit un pret mediu de 50 euro/MWh, in total suma ajungand la 50.000 de euro. Acest tip de achizitii, care implica si alti traderi de energie, se ridica lunar la ordinul milioanelor de euro.

Mecanismul OPCOM garan-teaza anonimatul participantilor la tranzactii. Din cauza confidentialitatii, ironia sortii face ca Hidroelectrica sa fie pusa in postura de a cumpara energie taman de la Energy Holding. Daca intr-o zi Energy Holding scoate la vanzare energie electrica, iar Hidroelectrica este interesata sa cumpere, cele doua companii pot constata la finalul tranzactiei ca au facut si afaceri transparente. Cristina Trefas, purtator de cuvant la Energy Holding, ne-a declarat ca firma pe care o reprezinta nu a vandut  energie catre Hidroelectrica.

Compania fondata de Bogdan Buzaianu, finul fostului ministru al economiei Dan Ioan Popescu, are cel mai destept contract de energie incheiat vreodata de o firma privata cu Hidroelectrica. Parafat in perioada mandatului de ministru al lui DIP, pentru zece ani, contractul poate ajunge la o valoare maxima de 1,3 miliarde de dolari, in conditiile in care Energy Holding plateste circa 25 de dolari pe MWh (20 euro la cursul actual).

Veniturile pe care firma „nasita” de Bogdan Buzaianu le poate obtine in cei zece ani de contract sunt uriase. Acestea pot atinge suma astronomica de 3,2 miliarde de dolari, suma echivalenta cu 10a din datoria externa a Romaniei pe termen mediu si lung. interes. Traian Oprea a semnat majoritatea contractelor cu „baietii destepti”

NOI PLATIN Preturi neprogramat de mari la energie

Pretul energiei electrice pentru populatie va creste de doua ori anul acesta, o crestere fiind programata, conform legii, una nu. Cresterea neprogramata a fost solicitata recent Autoritatii Nationale de Reglementare a Energiei (ANRE) de mai multi producatori de energie.

Producatorii motiveaza divers cererea facuta, insa motivele reale sunt determinate, in mare parte, de seceta si de faptul ca Hidroelectrica nu poate produce curent ca intr-un an normal. Legea prevede doua scumpiri pe an ale curentului pentru populatie, in 2007 una dintre acestea fiind operata deja. In 2003, ANRE a scumpit electricitatea pentru populatie de trei ori, cu 28%, de la 2.110 lei la 2.707 lei pe kilowatt ora.

PROGNOZA PROASTA

Kilowati mai putini in 2007

Hidroelectrica este cel mai mare producator de electricitate din Romania, cu o productie medie anuala de circa 19.700 GWh, care acopera intre un sfert si o treime din consumul la nivel national.

Anul trecut, Hidroelectrica a produs 17,6 TWh, din care a exportat 20%. Traian Oprea declara in ianuarie 2007, pentru EVZ, ca productia nu va  fi mult diminuata anul acesta: „Fata de media anuala de 17 miliarde de KWh/an, in 2007, Hidroelectrica preconizeaza o productie de 15,2 miliarde de KWh/an. E greu de spus cu cat producem mai putin, dar, in 2003, Hidroelectrica a realizat o productie de 14 miliarde de KWh/an. Din prognozele specialistilor, 2007 este un an cu mult mai prost decat a fost 2007. Pana la inchiderea editiei nu ne-au fost furnizate datele privind productia companiei pe primele sapte luni.

DEBIT

Dunarea se „zbate” pe uscat   Dunarea este „motorul” productiei de energie ieftina al companiei Hidroelectrica. In prima jumatate a lunii august, debitul Dunarii a scazut cu mai mult de jumatate: 2.400 metri cubi pe secunda, potrivit prognozelor Apelor Romane. Lunile august si septembrie vor fi cruciale pentru functionarea centralei nucleare de la Cernavoda, care depinde tot de Dunare.

In aceasta perioada, debitul ar putea scadea sub 1.500 de metri cubi pe secunda, situatie care ar duce la oprirea reactoarelor. „Pentru a doua jumatate a lunii august, singurul pericol potential este scaderea Dunarii la Cernavoda, ceea ce ar putea sa aduca un pericol pentru Reactorul 1, iar in septembrie ar putea fi periclitat si Reactorul 2”, a decla-rat ministrul Varujan Vosganian.

NECUNOASTERE SAU REA- VOINTA?

Starea de necesitate contravine vointei politice

Conducerea Hidroelectrica a facut tot posibilul sa evite declararea starii de necesitate, in ciuda nivelului scazut al lacurilor de acumulare, al raurilor si in special al Dunarii. Starea de necesitate este singura clauza din contractele bilaterale de furnizare de energie electrica incheiate cu „baietii destepti” care ar putea duce la rezilierea acestora.

Desi a declarat in presa ca ar fi interesat sa ceara Apelor Romane declararea starii de necesitate hidrologica, Traian Oprea, directorul Hidroelectrica, nu a facut nimic mai mult de atat. La aceasta lipsa de interes din partea conducerii Hidroelectrica se adauga si lipsa vointei politice.

Ministrul Varujan Vosganian nu a raspuns intrebarilor EVZ despre starea de necesitate pana la inchiderea editiei. Intr-o declaratie pentru EVZ, Oprea a sustinut ca nu se vor rezilia contractele bilaterale: „Nu se reziliaza contractele pentru ca aceste contracte nu sunt incheiate pe doua luni sau pe patru luni”.

Tocmai faptul ca aceste contracte bilaterale nu sunt incheiate pe doua-trei luni, ci pe zece ani le face paguboase pentru stat. Pe perioada contractarii, Hidroelectrica se obliga sa furnizeze energie electrica in cantitati uriase unor companii cum ar fi Energy Holding sau Buzmann Industries - aflate in aria de interes a lui Bogdan Buzaianu -, la preturi foarte mici.

Directorul Hidroelectrica sustine ca, daca s-ar declara starea de necesitate, tot nu s-ar rezilia aceste contracte, ci s-ar diminua cantitatile de energie livrate.

„In functie de situatiile naturale in care apare forta majora, Apele Romane impreuna cu Institutul de Meteorologie si Hidrologie declara conditii de austeritate: stare de necesitate sau seceta hidrologica pe bazinele din Romania. Si cand se intampla acest lucru exista un instrument oficial la care eu apelez si, fata de obligatiile lunii respective, fac o reducere corespunzatoare”, sustine Oprea.   Lucratura la buget

O alta chestiune de neexplicat este profitul de noua milioane de euro declarat de Hidroelectrica pentru primele sase luni ale anului. Anul 2003, an cu o seceta hidrologica accentuata, dar nu la fel de puternica cum este cea din 2007, a contabilizat in conturile Hidrolectrica o pierdere de 110 milioane de euro. La acea vreme, Hidroelectrica nu incheiase contractele de livrare a unor cantitati uriase de energie catre  firmele „baietilor destepti”.

Surse din piata de energie au declarat pentru EVZ ca singura explicatie ar fi faptul ca bugetul companiei a fost „lucrat” de la inceputul anului in asa fel incat compania sa poata declara profit.

Sursele EVZ au explicat si unele cauze care nu au cum sa aduca in profit compania in 2007: cantitatea mult diminuata de energie pe care Hidrolelectrica o produce, preturile mici la care vinde energia „baietilor destepti” si faptul ca firma cumpara energie pentru a onora contractele bilaterale la preturi cel putin duble fata de cele la care o revinde acelorasi „baieti destepti”.

Intrebat de EVZ cum se va incheia anul financiar pentru Hidroelectrica, Traian Oprea ne-a declarat: „In niciun caz nu va fi in pierdere, iar cum se va incheia anul, este prea devreme sa raspund”.

ANCHETAT PENAL

Traian Oprea, dosar la Parchet

Traian Oprea, directorul Hidroelectrica, este anchetat intr-un dosar instrumentat DIICOT pentru periclitarea sigurantei Sistemului Energetic National. In acest dosar sunt anchetati mai multi actuali si fosti directori din Hidroelectrica.

Conducerea Hidroelectrica este acuzata de procurori ca, in 2003, un an foarte secetos, ar fi vandut cantitati mai mari de energie decat productia proprie, punand in pericol siguranta Sistemului Energetic National. Tot atunci, Hidroelectrica a redus cantitatea de energie pe care trebuia sa o livreze populatiei prin Electrica pentru a proteja contractele „baietilor destepti”.

Cititi si:

Jaf la Hidroelectrica

Hidroelectrica transforma investitiile in deseuri

Furtisagurile Hidroelectrica: de la WC-uri la tablouri