Evenimentul Zilei > Social > Combatarea Discriminării a amendat clubul care a interzis accesul unei tinere imobilizate. Vezi ce amendă s-a dat
Combatarea Discriminării a amendat clubul care a interzis accesul unei tinere imobilizate. Vezi ce amendă s-a dat

Combatarea Discriminării a amendat clubul care a interzis accesul unei tinere imobilizate. Vezi ce amendă s-a dat

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a amendat clubul de noapte Heaven Studio din Timişoara pentru că a interzis unei timişorence imobilizate într-un scaun cu rotile să intre în incinta localului.

Cea mai mare sancţiune dată de CNCD de la înfiinţare
Pentru că nu au lăsat-o pe Lavinia Rausch să intre în local sub motiv că îi va leza cu prezenţa ei pe ceilalţi clienţi, reprezentanţii Heaven Studio au fost sancţionaţi cu o amendă în valoare de 5.000 de lei.
Sancţiunea aplicată clubului timişorean este cea mai mare acordată în toată istoria instituţiei. "Am amendat clubul cu suma de 5.000 de lei, această sumă reprezentând cea mai aspră amendă pe care CNCD a aplicat-o în toată existenţa instituţiei (n.r. din 2002). Toate hotărârile noastre au şi rolul de educare a cetăţenilor. Amenda o vrem un exemplu pentru ca nimeni să nu mai repete astfel de fapte. În acest caz am avut în vedere două aspecte. Pe de o poarte, limitarea accesului la serviciile oferite de acest club, pe de altă parte, încălcarea demnităţii umane a unei persoane cu dizabilităţi", a declarat, pentru EVZ, Csaba Astalos, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.
Fost model, în scaunul cu rotile după un accident
La mijlocul lunii iunie, Lavinia Rausch (fostă Conopan), 33 de ani, fost model şi miss din Timişoara, în prezent rezitentă în Germania, a fost dată afară din clubul Heaven Studio unde voia să petreacă cu prietenii. Motivul: este în scaun cu rotile, iar bodyguarzii clubului au considerat că "deranjează" restul clienţilor, astfel că i-au spus că nu o pot lăsa să intre. Incidentul s-a petrecut două seri la rând, pe 11, respectiv pe 16 iunie.
Tânăra a ajuns în scaun cu rotile în urmă cu opt ani, după un accident de maşină, când şi-a fracturat coloana vertebrală. Venită în vacanţă la Timişoara a vrut să iasă cu soţul şi prietenii într-unul din cluburile cele mai bine cotate din oraş. "Bodyguardul s-a uitat la mine, lung. S-a adresat apoi soţului meu, care mă ajută să mă deplasez. I-a spus că el şi prietena mea pot intra, singuri, dar că pe mine nu mă lasă să intru pentru că sunt în scaun cu rotile. (…) În zadar le-am explicat celor de la intrare că nu este normal ceea ce fac. Pur şi simplu au refuzat să mă lase să intru", povestea Lavinia, imediat după consumarea incidentului.
Preşedintele CNCD: "Este îndreptăţită să ceară în instanţă daune morale"
După această întâmplare relatată pe larg de presa locală şi centrală, CNCD s-a autosesizat. Dacă imediat după incident, reprezentanţii Heaven Studio au negat totul, în faţa membrilor colegiului CNCD au recunoscut cele întâmplate şi au dat vina pe un agent de pază.
Csaba Astalos a mai declarat că decizia privind sancţionarea clubului cu suma de 5.000 de lei, pentru încălcarea legislaţiei în domeniul combaterii discriminării, a fost luată în unanimitate, de cei şapte membri ai colegiului CNCD în şedinţa de săptămâna trecută, iar marţi a fost transmisă şi reprezentanţilor clubului Heaven Studio din Timişoara.
În termen de 15 zile de la data primirii, aceasta poate fi contestată, la Curtea de Apel Timişoara. Indiferent de decizia reprezentanţilor clubului,a mai adăpugat şeful CNCD, Lavinia Rausch "este îndreptăţită să acţionete unitatea în judecată şi să ceară daune morale".
CITIŢI ŞI:
Scandalul Cenuşăresei în scaun cu rotile

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: