Coliziunile drone-aeronave, o adevărată amenințare? Nu vă puteți imagina ce spun specialiștii
- Antonia Hendrik
- 9 februarie 2022, 22:52
Când vorbim de drone ne gândim la sute de oameni ar care putea muri din cauza unui hobby ilegal sau, chiar mai rău, a unui actor rău intenționat care caută să provoace perturbări majore, așa cum s-a întâmplat în multe locuri. Iar experții trag un semnal de alarmă cu privire la aceste aparate deoarece există un risc tot mai mare de coliziuni drone-avioane.
Specialiştii în domeniu spun că ar trebui adoptate legi care să impună tehnologiei încorporată pe dronele de uz personal să oprească automat zborul neaprobat în zonele restricționate – și să limiteze altitudinea dronelor amatoare fără înregistrare prealabilă, instruire și supraveghere. Întreprinderile care dezvoltă drone ar trebui, de asemenea, să analizeze implementarea acestei tehnologii în proiectele lor.
Dronele sunt cu adevărat un pericol real pentru avioane, iar directorul Aeroportului Cluj confirmă faptul că utilizarea dronelor în perimetrul aeroportului reprezintă un risc major pentru pasageri şi nu numai.
Aparatele de zbor de mici dimensiuni, folosite la filmări, intră ilegal pe culoarele de zbor ale avionelor
Astfel, piloții sunt distrași și se pot întâmpla chiar accidente aviatice din această cauză. Pe parcursul anului 2021, a fost identificată o creștere a numărului de incidente din vina dronelor. Acesta ar fi putut fi momentul unei tragedii, pentru că o dronă s-a apropiat foarte mult de avionul plin cu pasageri. Aparatul de mici dimensiuni ar fi putut lovi avionul, fapt care l-ar fi determinat pe pilot să facă o manevră forțată.
Chiar și o dronă mică care se loveşte un avion poate provoca daune majore
O coliziune cu o dronă şi un avion comercial a avut loc deasupra orașului Quebec, Canada, provocând pagube minore avionului. Ministrul canadian al transporturilor, Marc Garneau, a declarat atunci că accidentul „ar fi putut fi mult mai grav”, chiar „catastrofal”.
De atunci au existat și alte incidente. Pilotul John Marking a spus că elicopterul său a fost lovit de o dronă DJI Inspire 2 cu o cameră atașată în timp ce călătorea la aproximativ 35 de mile est de Ensenada, Mexic. Drona a provocat daune de aproximativ 104.000 de dolari. Lovirea brațului de coadă și a aripioarei verticale a elicopterului a fost atât de puternică încât Markling se îndoiește că ar fi rămas în aer mult mai mult timp. „Din fericire, am reușit să-l pun pe teren înainte ca ceva să se destrame”, a povestit el.
Remus Dogaru - șef serviciu Autoritatea Aeronautică Civilă: Pentru o dronă până în 250 de grame, obligația celui care o deține este să se înscrie pe aplicația online, să obțină acel cod de identificare, după ce îl obține, să-l ataseze pe dronă. Dacă depășește această greutate, cel care o deține are obligația de a deține certificatele de competență A1, A2, A3.
În 2021, o dronă care zbura deasupra Cluj Arena la o altitudine de 900 de metri a afectat culoarul de zbor al unui elicopter SMURD. Altitudinea maximă la care pot zbura dronele este de 120 de metri, a declarat pentru digi24.
David Ciceo, director Aeroportul Cluj: Sunt peste 10.000 drone în România, ne așteptăm ca în următorii ani să fie peste 200 de mii. Utilizarea dronelor în perimetrul aeroportului reprezintă un risc major. Să știți că utilizarea incorectă poate fi infracțiune sau contravenție.
Potrivit Autorității Aeronautice Civile Române, în ultimii 4 ani au fost înregistrate în România 30 de evenimente în care au fost implicate drone care au afectat activitatea pe aeroporturi.
Numărul tot mai mare de drone pe cer îi determină pe oficialii din aviație să se îngrijoreze mai mult cu privire la astfel de accidente. FAA raportează că primește mai mult de 100 de reclamaţii în fiecare lună cu privire drone.