Cursa înarmărilor. Dronele, un viitor pentru forțele armate
- Alice Barbu
- 12 iunie 2021, 20:30
Submarinele antirachetă nu se pot ascunde de drone. Acesta este argumentul unui nou raport al unui grup britanic, care susține că numărul tot mai mare al dronelor, privează submarinele.
Raportul scris de jurnalistul științific David Hambling pentru British American Security Information Council, a reprezentat o lucrare de informare pentru Parlamentul britanic, care trebuie să ia în considerare dacă modernizează sau nu rachetele nucleare.
Raportul a subliniat schimbările asupra metodelor: "În trecut, războiul antisubmarin a fost efectuat de un număr mic de nave și avioane cu echipaj extrem de capabil. Sarcina lor a fost ca aceea unei mâini de polițiști care caută un fugar în pustietate. Lipsa forței de muncă acoperă întreaga zonă, fiind nevoiți să-și concentreze forțele."
În prezent, submarinele trebuie să se lupte cu o gamă de roboți ieftini, care pot acoperi oceanul, cam în același mod în care s-au grupat convoaiele aliate din Atlanticul de Nord. Acestea includ drone mici portabile pe care armata Statelor Unite le proiectează să opereze în roiuri de drone lansate, cum ar fi Coyote din Statele Unite.
„Platformele mici fără pilot pot transporta mai multe tipuri de senzori sonori activi și pasivi, detectoare de anomalii magnetice, senzori termini, senzori optici pe bază de laser capabili să străpungă apa de mare și altele”, a scris Hambling. "Un submarin care poate să fie văzut de oricare dintre acestea va înceta să mai fie invizibil. Un submarin a cărui locație este expusă devine vulnerabil instantaneu în cazul unui atac. Dacă submarinele sunt ușor de detectat, își pierd toate avantajele pentru platformele de arme strategice."
Avantaje și dezavantaje
Dronele versus submarinele reprezintă o cursă a înarmărilor, o luptă între o armă scumpă, dar fragilă și platformele de arme. Din păcate pentru submarine, nu este un concurs egal. Un submarin de atac din clasa Virginia din Statele Unite costă aproape 3 miliarde de dolari: o mică aeronavă fără pilot ar putea costa 5.000 de dolari, iar treizeci de drone ar putea ajunge la 150.000 de dolari. Drona nu este la fel de capabilă ca un submarin. Submarinele cu rachete nucleare au fost întotdeauna considerate coloana vertebrală invulnerabilă a forței nucleare a unei națiuni, capabile să se ascundă în ocean. Dacă Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie sau Franța se tem că submarinele sunt vulnerabile la un atac surpriză cu drone, acest lucru putând face factorii de decizie mult mai pregătiți să atace.
Oricum ar fi, războiul antisubmarin nu va fi niciodată același. „Oceanele devin un mediu „bogat în senzori ”, cu o multitudine de drone”, a scris Hambling. „ Aceasta nu va lăsa liberă vreo ascunzătoare pentru submarine.”, conform nationalinterest.org.