Putin cutremură toată Europa. Amenințare uriașă lângă țara noastră. Are dronele pregătite

Putin cutremură toată Europa. Amenințare uriașă lângă țara noastră. Are dronele pregătiteSursă: Arhivă EVZ

Rusia poate conta pe o victorie rapidă în cazul unui conflict cu Ucraina. Punerea dronelor în locul avioanelor cu echipaj pe prima linie elimină riscul de a pierde piloți, însă Rusia nu a avut armamentul necesar pentru a transforma flota sa de drone într-o forță de atac eficientă, până acum.

Noua strategie a Rusiei

În conflictele recente – în special în Nagorno-Karabah, Libia și Siria – forțele susținute de Rusia au fost învinse de dronele TB2 Bayraktar, de fabricație turcă, care trăgeau cu rachete ghidate cu laser MAM-L. Acum, Rusia caută capabilități similare cu un nou arsenal de drone, variind de la arme substanțiale de dimensiunea Hellfire până la submuniții suficient de mici pentru un quadcopter.

„În timp ce Bayraktar TB2 a demonstrat cât de eficiente pot fi astfel de tactici, Ministerul Apărării rus a lucrat în acest scop”, a declarat Samuel Bendett, expert în apărarea rusă. Un articol din Izvestia din 8 ianuarie cataloghează cele mai recente drone, inclusiv unele nedescrise anterior. Deși astfel de rapoarte ar trebui tratate cu prudență, noile arme au o temă comună: eliminarea vehiculelor blindate, de la lansatoare mobile de rachete sol-aer și până la tancuri.

Ca și în conflictul recent dintre Armenia și Azerbaidjan, în care dronele au jucat un rol atât de important, ele pot elimina apărarea antiaeriană înainte de a trece la formațiunile de tancuri. Articolul din Izvestia sugerează că o armă cheie este o nouă versiune modificată a rachetei Kornet-D cunoscută sub numele de X-BPLA, care a fost testată cu succes din aer. Are o rază de acțiune de cel puțin 8 kilometri și poate distruge chiar și cele mai grele vehicule.

La aproximativ cincizeci de kilograme, X-BPLA cântărește aproximativ jumătate dintr-un Hellfire, așa că dronele pot transporta mai multe focuri. Acesta va echipa atât dronele Inokhodets, cât și dronele Forpost-R aflate acum în serviciu. Inokhodets poate transporta o rachetă mai puternică, Vortex-M dezvoltată pentru elicoptere de atac, cu ghidare pentru două rachete care urmează să fie trase simultan pentru a copleși sistemele de protecție active.

„Rolurile potențiale includ tactici de atac la sol, cu capacitatea de a lovi o serie de ținte”, spune Bendett. „Acest lucru este în concordanță cu decizia Ministerului Apărării Rusiei de a combate dronele de luptă în misiuni în care acestea pot înlocui activele echipajului, cum ar fi avioanele și elicopterele.”

O problemă pentru Ucraina

Izvestia menționează o altă dezvoltare, racheta S8-L făcută de Kalashnikov, afișată pentru prima dată la spectacolul Army-2021 din vara trecută. Aceasta este o versiune ghidată cu laser a rachetei S8, echipată cu un focos antitanc. Diferența este că rușii le doresc să fie folosite împotriva vehiculelor blindate, mai degrabă decât împotriva insurgenților.

Ultima categorie de armă este poate cea mai intrigantă: bombe aruncate din quadcoptere mici. Rusia nu a dezvăluit nimic în acest sens, dar presa spune că o serie de astfel de muniții au fost dezvoltate din grenade și submuniții existente, plus arme incendiare.

Acest lucru este deosebit de remarcabil deoarece, deși nu a fost dezvăluită o astfel de capacitate înainte, Ucraina a susținut că de mai multe ori forțele speciale ruse au atacat depozitele de muniție cu cvadricoptere mici. În mai multe rânduri, depozitele de muniție au fost incendiate cu incendiari la temperatură ridicată care au declanșat explozii distrugând mii de tone de muniție.

Avantajul lor este că pot sustrage apărarea antiaeriană normală și pot lovi practic fără avertisment. Dacă Rusia are într-adevăr un quadcopter cu arme pentru a ținti tancurile, acestea ar putea prezenta o problemă pentru forțele ucrainene care se adună pentru a contracara o invazie rusă, potrivit Forbes.

Ne puteți urmări și pe Google News