Evenimentul Zilei > International > Breaking News. Putin, pregătit să atace Ucraina. SUA a dezvăluit ultima manevră a Rusiei. E alertă maximă în NATO
Breaking News. Putin, pregătit să atace Ucraina. SUA a dezvăluit ultima manevră a Rusiei. E alertă maximă în NATO

Breaking News. Putin, pregătit să atace Ucraina. SUA a dezvăluit ultima manevră a Rusiei. E alertă maximă în NATO

SUA dețin informații care indică faptul că Rusia a pregătit un grup de agenți să conducă o operațiune sub steag fals în estul Ucrainei, a declarat vineri un oficial american pentru CNN, în încercarea de a crea un pretext pentru invadarea Ucrainei.

Oficialul a spus că SUA dețin dovezi că agenții sunt antrenați în războiul urban și în utilizarea explozibililor pentru a efectua acte de sabotaj împotriva forțelor proxy ale Rusiei. Postul de televiziune CNN a făcut anunțul citând informații din serviciile secrete americane.

Agenți ruși purtând însemne ucrainene ar urma să lanseze un atac fals asupra propriilor trupe

Agenții ruși, care ar urma să poarte însemne ale Ucrainei, vor efectua acte de sabotaj împotriva forțelor Rusiei care sunt deja staționate în zonă. CNN arată că Rusia ar fi poziționat în estul Ucrainei un grup de agenți secreți specializați în gherilă urbană și utilizarea explozibililor.

Acuzația vine în urma unei declarații făcute vineri de Ministerul Apărării al Ucrainei, care spunea că serviciile speciale ruse pregătesc provocări împotriva forțelor ruse în încercarea de  invada Ucraina.

Operațiunea va fi condusă sub „steag fals” în estul Ucrainei

Consilierul pentru Securitate Națională, Jake Sullivan, a făcut aluzie asupra informațiilor în timpul unui briefing, avertizând că agențiile de informații americane au indicii că Rusia ar putea opta „pentru fabricarea unui pretext pentru o invazie, inclusiv prin activități de sabotaj și operațiuni informaționale, acuzând Ucraina că pregătește un atac iminent împotriva forțelor ruse din estul Ucrainei”.

Descoperirea planului de către serviciile de informații americane vine după o săptămână de întâlniri diplomatice între oficiali ruși și occidentali cu privire la adunarea  azeci de mii de militari ruşi de-a lungul graniței cu Ucraina. Dar discuțiile nu au reușit să obțină progrese, deoarece Rusia nu s-a angajat să detensioneze conflictul iar oficialii americani și NATO au declarat că cererile Moscovei – inclusiv ca NATO să nu admită niciodată Ucraina în alianță, nu au început.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov: Membrii NATO își consolidează puterea

„Armata rusă intenționează să înceapă aceste activități cu câteva săptămâni înainte de o invazie militară, care ar putea începe între mijlocul lunii ianuarie și jumătatea lunii februarie”, a spus oficialul. „Am văzut acest playbook în 2014 cu Crimeea”.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Rusia crede că NATO își va spori activitatea de-a lungul graniței cu Ucraina dacă Moscova nu se supune cerințelor Occidentului.

„În timp ce propunerile noastre vizează reducerea confruntării militare, detensionarea situației generale din Europa, în Occident se întâmplă exact invers. Membrii NATO își consolidează puterea și aviația. În teritoriile care sunt direct adiacente Ucrainei, la Marea Neagră, scara exercițiilor a crescut de multe ori în ultima perioadă”, a spus Lavrov, potrivit CNN.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: