Pregătiri de război lângă România. Rusia a scos blindatele. Zeci de mii de soldați au fost trimiși la granița cu Ucraina

Pregătiri de război lângă România. Rusia a scos blindatele. Zeci de mii de soldați au fost trimiși la granița cu UcrainaSursa: pixabay.com

O adevărată desfășurare de forțe are loc la frontierele Ucrainei. Militarii ruși au fost mobilizați pentru exerciții cu armament real și echipament militar în nordul, estul și sudul Ucrainei. Toate aceste acțiuni comandate de Vladimir Putin nu fac altceva decât să alimenteze temerile cu privire la un posibil atac. „Tobele războiului bat cu putere”, a spus un înalt diplomat american.

După negocierile cu NATO, autoritățile din Rusia au decis să înceapă exerciții militare la frontierele cu Ucraina. Zeci de mii de militari au fost trimiși pentru a desfășura exerciții cu armament real, însă vor fi folosite și blindate sau altă aparatură militară.

Autoritățile de la Moscova au declarat, după prima zi de negocieri cu NATO, că nu au mari speranțe cu privire la o posibilă înțelegere. Imediat după au și mobilizat armata în nordul, estul și sudul Ucrainei, alimentând astfel temerile cu privire la un posibil atac.

„Tobele războiului bat cu putere”, a spus un înalt diplomat american, citat de Reuters.

Analiștii militari occidentali susțin că, din motive financiare și logistice, Rusia nu poate menține astfel de trupe dislocate acolo unde sunt pe termen nelimitat. Asta ar însemna că trupele militare ar trebui să fie retrase până la vară.

Potrivit unul filmuleț postat de Euronews, Armata Rusiei efectuează exerciții de antrenament la mai puțin de 50 km de granița cu Ucraina. Potrivit unor estimări, numărul trupelor rusești aflate în apropierea frontierei ar fi de aproximativ 60.000. Serviciile secrete americane sugerează că ar ar putea fi vorba despre un număr mult mai mare, undeva la aproximativ 175.000.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de euronews (@euronews.tv)

Ministerul Apărării ruse a făcut public un videoclip în care se vede cum aproximativ 100 de echipaje de tancuri ale celei de-a 150-a divizii de puști motorizate din Districtul Militar de Sud au efectuat trageri reale în regiunea Rostov.

„Peste 2.500 de militari din Districtul Militar de Sud au participat la evenimentele de antrenament de luptă și au fost implicate aproximativ 100 de tancuri”, potrivit Ministerului Apărării al Rusiei.

Oficialii americani susțin că Rusia ar putea ataca Ucraina destul de curând, profitând de perioada iernii, care le este clar un avantaj atunci când vorbim despre deplasarea trupelor terestre și a echipamentelor militare. Iarna grea aduce temperaturi scăzute, care duc la înghețarea solului. Cu cât se apropie primăvara, cu atât le va fi mai greu din cauza sezonului ploios, a inundațiilor și a noroiului.

Militarii ruși nu au voie să iasă în afara graniței

Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, a limitat orice călătorie în străinătate a militarilor, indiferent de scopul acesteia. Motivul care a dus la această hotărâre este legat de varianta Omicron și temerea ca aceasta să nu apară în Federația Rusă. Decizia a fost anunțată de oficial în cadrul unui conferințe, notează RBC.

„Reduceți temporar călătoriile de afaceri și vacanțele în afara țării. Asigurați ritmul planificat de revaccinare a personalului în conformitate cu programele aprobate”, a spus Shoigu.

Surse occidentale susțin că motivul real al limitării călătoriilor militarilor este altul decât cel prezentat de ministru. La mijloc ar fi vorba despre o mobilizare mai amplă pentru invadarea teritoriului ucrainean.

Posibilele scenarii luate în calcul de Rusia pentru a invada Ucraina

1. Escaladarea din Donbass - zona de est a Ucrainei este controlată de separatiști încă din 2014. Conflictul din Donbass a ucis aproximativ 15.000 de oameni, potrivit autorităților de la Kiev. Rusia ar putea folosi această atmosferă tensionată.

Surse din Ministerul rus al Apărării au transmis pentru Reuters că acest scenariu este cel mai posibil în cazul în care rușii ar decide să îi atace pe ucrainieni. Forțele ruse ar putea extinde luptele din Donbass pentru a atrage Ucraina într-un conflict convențional, a declarat Neil Melvin, directorul departamentului de studii de securitate internațională în cadrul think-tank-ului RUSI din Londra. Acesta a spus că Moscova ar putea încerca să pună stăpânire pe zonele de coastă ucrainene de la Marea Azov, creând un pod terestru de la orașul rusesc Rostov prin Donbass până în Crimeea.

2. Asaltul din Crimeea - această zonă a fost anexată ilegal în 2014 de către Rusia. Ucraina ar putea fi atacată din această regiune, iar armata rusă ar putea ocupa teritorii până la râul Nipru, care ar putea servi drept barieră naturală împotriva oricărei contraofensive ucrainene, a declarat Konrad Muzyka, directorul companiei de consultanță Rochan din Polonia.

3. Asalt pe mai multe fronturi - un astfel de atac ar putea implica mutarea trupelor în nord-estul Ucrainei, având posibilitatea ca forțele de apărare adverse să fie blocate în lupte urbane.

„Desigur, strategia asta ar fi cel mai costisitoare din punct de vedere economic, politic și din punct de vedere al vieților umane și probabil de aceea este cel mai puțin luat în calcul de Kremlin”, a explicat la rândul său profesorul Neil Melvin.

4. Rachete sau atacuri cibernetice - Analistul politic Keir Giles a mai spus că unele scenarii ar putea implica atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune sau atacuri cibernetice, care vizează infrastructura critică a Ucrainei. Acest tip de atac ar putea fi un avantaj datorită apărarea antirachetă mai slabă a Ucrainei.

O altă posibilitate ar fi atacul cibernetic, site-ul oficial al guvernului din Ucraina fiind ținta unor astfel de atacu joi seara. Acestea au conținut și un mesaj: „Temeți-vă și așteptați-vă la ce e mai rău”. Autoritățile ucrainene au demarat o anchetă.

„Ucraineni! Toate datele voastre personale au fost încărcate pe rețeaua publică. Toate datele din calculatoare au fost distruse și sunt imposibil de recuperat”, s-a arătat într-un mesaj scris în ucraineană, poloneză și rusă, apărut pe site-urile sparte ale instituțiilor guvernamentale din Ucraina vizate de atac.