Dronele intră oficial în dotarea Armatei Române. ”Legitima apărare” la militari, apare și ea pentru prima oară în lege
- Alecu Racoviceanu
- 19 august 2021, 18:57
Ca la orice știre despre militari, încerc să mă abțin de la multe comentarii, dar schimbările în legislația Forțelor Armate Române trebuie consemnată, mai ales că modificările propuse pentru ședința de astăzi de Guvern vizează un domenii mai puțin cunoscute ale războiului modern.
Astfel, prin propunerea de modificare a Legii 122/2011, privind regimul armelor, dispozitivelor militare şi muniţiilor deţinute de Ministerul Apărării Naţionale şi de forţele armate străine pe teritoriul României, se propune modificarea articolului 3, privind clarificarea unor termeni și expresii folosite în lege.
Articolul va avea forma:
” dispozitive militare - ansamblul de componente a căror funcţionare în comun îndeplineşte o funcţie într-un sistem tehnic, prin acţionarea unui mecanism de iniţiere sau percuţie, care determină fie aruncarea unuia ori a mai multor proiectile sau a unuia ori a mai multor obiecte de limitare a mobilităţii, de substanţe explozive, aprinse sau luminoase, de amestecuri incendiare, fie împrăştierea de gaze nocive, iritante sau de neutralizare, fie emiterea unui semnal electronic de bruiaj sau de dezinformare, fie emiterea de energie dirijată, de microunde de mare putere sau de laseri.”
În forma inițială, litera c) a articolului era mult mai scurt: ” dispozitive militare - ansamblul de componente a căror funcţionare în comun îndeplineşte o funcţie într-un sistem tehnic, prin acţionarea unui mecanism de iniţiere sau percuţie, care determină aruncarea unuia ori a mai multor proiectile, substanţe explozive, aprinse sau luminoase, amestecuri incendiare ori împrăştierea de gaze nocive, iritante sau de neutralizare”.
Asta înseamnă că, față de 2011, dispozitivele adăugate au fost introduse în dotarea Armatei sau urmează cât de curând să facă parte din această dotare.
E de remarcat că unele dispozitive introduse în lege au legătură cu misiuni ce țin de asigurarea securității în stradă, limitare a mobilității, dar și arme hi-tech, precum cele cu laser.
Tot prin proiect sunt adăugate două noi definiții, ale unor dispozitive intrate în dotare: ”dronă - orice vehicul terestru, aerian, acvatic sau subacvatic capabil să navigheze autonom, folosind pilotul automat sau care poate fi controlat printr-un echipament radioelectric de comandă la distanţă” și ”echipament radioelectric - orice aparat sau instalaţie care funcţionează cu ajutorul frecvenţelor radio”. Am citat din modificarea legii. În proiect sunt consemnate și condițiile în care aceste arme pot fi folosite. Interesant este că această modificare legală se face abia acum, știind că dronele sunt folosite de mult.
O altă modificare este a articolului privind condițiile în care militarii pot face uz de armă:
”Personalul Ministerului Apărării Naţionale este autorizat să deţină, să poarte și să folosească armele, dispozitivele militare şi muniţiile cu care este dotat de către unităţile din care face parte, în vederea instruirii, îndeplinirii misiunilor de luptă, precum şi a altor misiuni specifice, potrivit legii, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului apărării naţionale, precum și în legitimă apărare.”
Față de forma din 2011 a legii, noutatea constă în ultimele cinci cuvinte!