Washingtonul susţine că Siria foloseşte expertiza nucleară a Coreei de Nord pentru a construi o facilitate destinată producerii de plutoniu, iar administraţia de la Casa Albă urma ieri să informeze Congresul în mod oficial în această privinţă, scrie Reuters. Oficialii SUA au anunţat deja presa, sub acoperirea anonimatului, că au şi dovada necesară – o înregistrare video care surprinde o delegaţie nordcoreeană la un reactor nuclear din Siria. Atât Siria, cât şi Coreea de Nord, aliniate de preşedintele George W. Bush pe celebra „axă a răului“, a ţărilor care sprijină terorismul, au negat în mai multe rânduri orice cooperare în domeniul nuclear.

Oficialii americani au precizat că dovezile folosite pentru argumentarea acuzaţiilor sunt destul de explicite şi includ imagini filmate în interiorul facilităţii nucleare, care seamănă izbitor cu reactorul nord-coreean de la Yongbyon. Informaţiile adunate sugerează că, cel puţin deocamdată, complexul nuclear sirian nu este operaţional, din cauza lipsei combustibilului.

Un atac aerian
misterios

Dezvăluirile oficialilor americani privind presupusul program nuclear derulat de Damasc vin la aproximativ jumătate de an după un bombardament aerian misterios executat de avioanele israeliene asupra unei ţinte din Siria. Potrivit publicaţiei americane „Washington Post“, raidul aerian care a avut loc în septembrie anul trecut, viza tocmai reactorul construit cu ajutorul Phenianului. BBC scrie de altfel că înregistrarea video din interiorul facilităţii siriene a fost obţinută chiar de Israel şi oferită aliaţilor americani.

Programul Phenianului,
o necunoscută

Acuzaţiile americane au fost respinse, ieri, de ambasadorul Siriei la ONU, Bashar Jaafari. „Nu a existat o cooperare între Siria şi Coreea de Nord. Negăm aceste zvonuri“, a precizat oficialul de la Damasc, citat de BBC. Şi Coreea de Nord a negat, în mai multe rânduri, transferul de tehnologie nucleară către Siria.

În urma unui acord încheiat în februarie anul trecut, Phenianul a acceptat să închidă principalul reactor nuclear şi să divulge, până în decembrie 2007, toate detaliile privind programul său nuclear. Potrivit Reuters, Washingtonul se află acum, la câteva luni după expirarea termenului-limită, aproape de încheierea unei înţelegeri privind dezvăluirea activităţilor nucleare nord-coreene. Transparentizarea programului derulat de Phenian ar fi urmată de ridicarea parţială a sancţiunilor impuse de SUA statului asiatic, scrie Reuters.