Evenimentul Zilei > Actualitate > Cluj. Pompierii clujeni nu mai au bani nici să iasă cu mașinile pe poartă
Cluj. Pompierii clujeni nu mai au bani nici să iasă cu mașinile pe poartă

Cluj. Pompierii clujeni nu mai au bani nici să iasă cu mașinile pe poartă

Generalul de brigadă Ion Moldovan, comandantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj, susține că la pompieri lucrurile stau extrem de prost, din punct de vedere financiar și că nu mai există bani pentru repararea mașinilor și pentru carburant.

Generalul a acordat un interviu pentru cotidianul local Făclia, din Cluj Napoca, și s-a plâns de lipsa banilor pentru combustibil și pentru repararea mașinilor cu care pompierii merg la intervenții. Întrebat care este problema cea mai mare de la ISU Cluj generalul Moldovan a spus că lipsa banilor.

„Lipsa fondurilor financiare. Spun asta de foarte mult timp, din păcate, și spun cu foarte mare părere de rău. În condițiile, în care în fiecare an, cam 94-96% din bugetul care este alocat unității noastre merge pe cheltuieli de personal ce-ți rămâne? 4% pentru altceva! Or noi avem nevoie de reparații la clădiri, avem nevoie în fiecare zi, poate, de reparații la tehnica de intervenție, avem nevoie de carburant, deoarece consumul unității noastre este situat undeva între 9.500 și 11.000 de litri de carburant pe lună, la intervențiile pe care le avem. Toate lucrurile astea sunt bani. Dacă de fiecare dată, la finalul anului ni se spune: „Nu mai sunt bani, s-au terminat banii”.

Ofițerul care conduce ISU Cluj de câțiva ani a mai spus că își dorește ca pompierii să își desfășoare activitatea într-o normalitate firească.

„Știți ce mă motivează? Speranța… Sper din tot sufletul ca ceva să se schimbe. Adică, să trăim într-o normalitate firească. Să ne desfășurăm activitatea într-o normalitate firească … Da, încă mai cred. Încă mai cred, cu toate că uneori chiar ajung la… nu pot să spun disperare, dar ajung la un sentiment din acela de dezamăgire maximă. Dacă acum avem niște bani europeni și sunt foarte mulți bani europeni pentru dotarea pompierilor din țara asta, cred că același lucru ar putea, ar trebui să se întâmple și cu bugetul acestei țări, adică să aloci pentru serviciile de urgență bani, fiindcă urgență nu se poate face fără bani. Niciodată!”, a comentat generalul Moldovan.