Cititorii propun alte posibile "minuni"

Cititorii propun alte posibile "minuni"

Pe forumul evz.ro au fost nominalizate si alte obiective reprezentative pentru Romania.

Evenimentul zilei” a inceput o campanie intitulata „Cele 7 minuni ale Romaniei”, prin care urmareste sa stabileasca, impreuna cu cititorii, lista celor mai reprezentative simboluri pentru tara noastra.

Pe site-ul nostru www.evz.ro, mii de persoane au votat deja una dintre cele 25 de posibile minuni intrate in „competitie”. Cum lista este deschisa, pe forum au aparut mai multe propuneri ce au intrat in „lista de asteptare”. Va prezentam in continuare cinci obiective care s-au detasat in urma nominalizarilor.

Cetatea Rasnov. Este cea mai mare cetate taraneasca din sudul si sud-estul Transilvaniei si a fost ridicata in secolul al XIII-lea. Situata pe drumul Brasov-Rucar-Campulung Muscel, cetatea a facut fata multor asedii. O singura data luptatorii ei au trebuit sa deschida portile, in anul 1612, din cauza lipsei de apa. In mijlocul cetatii se afla o fantana sapata in stanca dura, care are o adancime de peste 150 de metri.

Centrul istoric al Timisoarei. Piata Unirii este cea mai repre-zentativa din Timisoara, asta pentru ca arhitectura ei deosebita o aseamana cu cea din Viena. Domul Catolic ce domina piata a fost terminat in 1754. In partea opusa se afla Vicariatul Ortodox Sarb, construit in 1745, iar alaturi, Biserica Ortodoxa Sarba. Astazi, piata, care este pietonala, reprezinta totodata un punct de reper si un simbol al orasului.

Crucea de pe Caraiman. Crucea Eroilor Neamului este situata in saua masivului Caraiman, la altitudinea de 2.291 metri. Crucea propriu-zisa are o inaltime de 28 metri si doua brate de cate 7 metri fiecare. Este executata din profile de otel, fiind montata pe un soclu din beton armat placat cu piatra, inalt de 7,5 metri. Este iluminata cu 300 de becuri de cate 500 W fiecare. A fost construita intre anii 1926-1928 pentru a cinsti memoria eroilor CFR-isti cazuti la datorie in Primul Razboi Mondial.

Cetatea Alba-Iulia. Inconjoara un ansamblu de cladiri istorice de o valoare inestimabila. Este vorba despre edificii precum Palatul Principilor Transilvaniei, Catedrala Reintregirii si a Incoronarii, Sala Unirii, Biblioteca Batthyaneum, Catedrala Romano-Catolica, Palatul Apor, Cladirea Babilon - care adaposteste Muzeul Unirii. La toate acestea se adauga insasi Cetatea Alba Carolina, cea mai reprezentativa fortificatie bastionara din tara, prevazuta cu sase porti monumentale.

Barajul Vidraru. A fost construit pe raul Arges in 1965. Constructia se sprijina pe versantii muntilor Pleasa si Vidraru. Turbinele si generatoarele electrice ale hidrocentralei asigura o productie de energie, intr-un an hidrologic mediu, de 400 GWh/an. Lacul de acumulare are un volum de 465 milioane de metri cubi. Pentru construirea barajului s-au forat 42 de kilometri de galerii subterane, s-au excavat 1.768.000 metri cubi de roca, s-au turnat 930.000 metri cubi de beton.

Cititi si:

Biserica Densus, un templu romanesc

Miracolul din burta muntelui

Cuibul de vulturi al Corvinilor

Capitala-minune a Europei 

Veselie mare la cimitir

Mostenirea dacica

Cetatea care traieste si astazi Ateneul, bijuteria pentru care romanii au dat cate un leu

Pelesul, blazonul regal al Romaniei Votati simbolurile care ne reprezinta

Ne puteți urmări și pe Google News