Citigroup: Sunt 90% şanse ca Grecia să iasă din zona euro. Un nou val de recesiune

Citigroup: Sunt 90% şanse ca Grecia să iasă din zona euro. Un nou val de recesiune

Grupul financiar Citigroup a majorat probabilitatea, în estimările sale, că Grecia va părăsi zona euro în următoarele 12-18 luni la 90%, în paralel cu fragilitate economică prelungită în zona euro, transmite Bloomberg.

Într-o notă a analiştilor, Citigroup şi-a actualizat prognoza privind ieşirea Greciei din zona euro în următoarele două sau trei trimestre de la 50% la 75%. Mai exact, banca este de părere că ieşirea Greciei din zona euro va avea loc pe 1 ianuarie 2013, precizând însă că aceasta nu este o prognoză sau o dată exactă.

În această perioadă, Troica, formată din reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Băncii Centrale Europene (BCE) şi Comisiei Europene, se află la Atena, pentru a analiza dacă ţara şi-a îndeplinit obiectivele.

"Scenariul nostru de bază este slăbiciune economică prelungită şi contracţia pieţelor financiare ale statelor periferice, generând o nouă recesiune în zona euro pe parcursul acestui an şi în 2013", se mai arată în nota Citigroup.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit analiştilor băncii, chiar şi cu salvarea băncilor spaniole, există probabilitatea ca atât Spania, cât şi Italia să apeleze la o formă de ajutor de salvare până la finele anului 2012.

CITIŢI ŞI:

  • Troika amână împrumutul pentru Grecia. Colegii lui Merkel le spun să treacă la drahmă
  • Bursele externe scad. Spania a intrat în "spirala morţii"
  • Zece oraşe mari din Italia riscă să intre în faliment