Va raspunde: Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopshi, directorul Institutului de cercetari Alimentare.
Exista unele alimente, precum ciocolata, banana sau sucul de portocale, care ne dau o stare de bine dupa ce le consumam. Cum se explica acest lucru? Ciocolata contine substante ce se adreseaza unor receptori ai placerii din creier si care dau o stare de bine. De asemenea, ne da si energie utilizabila imediat, datorita continutului in zaharuri. In plus, contine si teobromina, "frate" al cafeinei din cafea, care este neurostimulatoare.
Pe langa starea de bine, ne da si o stare de concentrare mai buna. Ciocolata "adevarata" mai contine si factori antioxidanti care lupta contra radicalilor liberi. Ciocolata "adevarata" este aceea cu un continut de cacao de minimum 70a, la care se foloseste unt natural, si nu inlocuitori.
Banana ne confera o cantitate mare de energie si este si o sursa de potasiu foarte buna, ajutand astfel la eliminarea apei din tesuturi in cazul celor cu afectiuni cardiovasculare sau de rinichi.
Sucul de portocale (cel preparat acasa, din fructe proaspete) contine o substanta care creste tensiunea, ceea ce il face bun pentru hipotensivi. Fiind bogat in vitamina C si potasiu, sucul de portocale stimuleaza creierul si muschii.
Ce inseamna contaminare incrucisata a alimentelor si de ce este atat de periculoasa?
Contaminarea incrucisata se refera la posibilitatile de a transfera (microbi) de la carne la legume sau invers prin utilizarea aceluiasi cutit nedezinfectat prin oparire sau prin depozitarea alimentelor in acelasi compartiment de refrigerare.
Carnea poate vehicula tot felul de microbi care se trateaza termic. Daca o picatura de sange a curs pe salata si noi o consumam cruda, atunci microbul e inca activ, nefiind tratat termic.