Ciocniri la Teheran. Ahmadinejad victorios

Ciocniri la Teheran. Ahmadinejad victorios

Iranul fierbe după scrutinul prezidenţial desfăşurat ieri. Astăzi, presa străină a relatat deja despre ciocniri între forţele de ordine şi un grup de partizani ai candidatului conservator moderat Mir Hossein Mousavi. Primele rezultate ale scrutinului de ieri îi acordă un avans confortabil rivalului său, preşedintele în exerciţiu Mahmoud Ahmadinejad.

Mahmoud Ahmadinejad a obţinut aproximativ 62,6% din voturi. Liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei l-a felicitat pe Ahmadinejad şi i-a avertizat pe rivalii acestuia să nu recurgă la "provocări".

"Ceilalţi candidaţi onorabili trebuie să se abţină de la cuvinte sau acţiuni provocatoare", a spus ayatollahul.

„Au distrus ţara şi vor să o distrugă în continuare în următorii patru ani. Rămânem aici, murim aici”, au acuzat adepţii lui Moussavi, adunaţi în faţa sediului de campanie al acestuia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Relatările de la faţa locului descriu peisajul unui război civil: poliţia, care le-a cerut în prealabil proprietarilor de magazine din zonă să le închidă, îi dispersează pe manifestanţi cu lovituri de baston.

După o noapte în care victoria a fost revendicată de ambii candidaţi, astăzi dimineaţă, după numărarea a peste 90% dintre voturi, Ahmadinejad era creditat cu 65% dintre opţiuni, iar Moussavi cu 32%.

Ministerului de interne iranian a anunţat o participare masivă la vot, 80% din cei peste 40 de milioane de alegători prezentându-se la urne.

Citiţi şi:

Iranienii au ţinut ieri Vestul cu sufletul la gură