Un proiector 3D şi o pereche de ochelari sunt suficiente ca să vezi filmele preferate acasă, pe un perete. Pentru o imagine bună, trageţi perdelele.
Filmul văzut la cinema dă o altă senzaţie, însă de multe ori nu e chef de ieşit din casă. Tocmai de aceea a fost inventat proiectorul 3D, care a început să fie comercializat şi la noi. Cu ajutorul acestuia îţi poţi vedea eroii preferaţi din fotoliu.
"În general, cei interesaţi sunt tinerii, oameni până în 40 de ani. Până acum am vândut peste 50 de proiectoare care suportă format 3D", spune Mihai Pătraşcu, director executiv Evomag.
Culorile sunt reglate în funcţie de nunanţa peretelui
Dacă în ceea ce priveşte televizoarele 3D, am văzut că imaginea este destul de clară, culorile vii şi atrăgătoare, am vrut să vedem care sunt senzaţiile pe un proiector care suportă 3D. Am cocoţat pe suport un Benq MP 626 şi ne-am apucat de butonat.
Nu e foarte complicat, are o telecomandă simplă, pe care găseşti imediat şi înveţi repede toate funcţiile. Primul lucru care ne-a atras atenţia imediat a fost suprafaţa pe care are loc proiectare.
E foarte important să ai un perete imaculat, fără urme, fără pete. Atunci când cauţi detaliile 3D s-ar putea să le confunzi. Culoarea peretelui nu trebuie să fie neapărat albă. O funcţie a proiectorului corectează culorile în funcţie de nuanţa suprafeţei pe care rulează.
Imagine clară cu perdeaua trasă
Lumina care intră în casă contează şi ea. O cameră prea însorită îţi bagă filmul într-o uşoară ceaţă şi devine de-a dreptul deranjant. Deşi aparatul este dotat cu un difuzor de 10 W, am simţit nevoia să folosim un sistem audio, mult mai indicat ca să te ducă în starea filmului.
În beznă totală am dat drumul la film, un documentar cu păduri luxuriante şi păsări exotice, filmat dis-de-dimineaţă. Crengile copacilor se apropiau de noi, câţiva fluturi coloraţi zburau pe deasupra capului şi simţeai că poţi atinge picăturile de rouă de pe firele de iarbă.
Culorile ni s-au părut destul de clare, efectele spectaculoase, însă, în comparaţie cu un televizor 3D, poate nu la fel de vii şi de pătrunzătoare. Cu toate acestea, pentru nişte copii pe care vrei să-i convingi să se uite la un documentar educativ sau să-i ţii ţintiţi la o lecţie prezentată tridimensional pare a fi ideal.
Avantajul cel mai important îl poate constitui preţul. Aici trebuie specificat că ochelarii se cumpără separat şi costă în jur de 80 de euro. Astfel, aparatul cu minimum două perechi de ochelari ar costa în jur de 3.000 de lei. Chiar şi aşa, dacă vrei o doză din cinematograful 3D la tine acasă tot ieşi mai ieftin. În medie, un televizor sare de 8.000 de lei. 3.000 de lei costă achiziţionarea aparatului şi a două perechi de ochelari
BENQ MP 626
Specificaţii tehnice
- Contrast - 3.000:1;
- Rezoluţie maximă: 1.600x1.200;
- Rata de focalizare: 1,1:1;
- Putere lampă: 180 W;
- Durata de viaţă a lămpii: 3.000 - 4.000 h;
- Reproducere culori: 16,7 milioane;
- Raport imagine: 4:3, 16:9;
- Compatibilitate cu formate video: NTSC, PAL, SECAM;
- Conexiuni intrare: HDMI, D-sub 15 pin, RCA, audio (mini jack şi 2 intrări RCA);
- Conexiuni ieşire: D-sub 15 pin, mini jack, difuzor de 10 W;
- Consum: 230 W;
- Greutate: 2,75 kg; > Preţ: 2.400 lei;