Cine traieşte mai bine, românul sau sârbul?

Cine traieşte mai bine, românul sau sârbul?

După ce am văzut că bulgarii mănâncă mai ieftin, dar se imbracă mai prost, iar ungurii îşi pot cumpăra mai ieftin o locuinţă, redactorii capital.ro susţin că sârbii privesc cu jind la nivelul de trai al românilor.

În anii '90, Serbia a dat înapoi, astfel încât a ajuns acum să se uite cu invidie la Ungaria, România sau Bulgaria. Dacă în anii '70 avea un nivel de trai care, statistic, era de două ori mai bun decât în România, prognozele FMI arată că, până  în 2014 România va avea un nivel de trai dublu decât al Serbiei.

Prin gradul de libertate, libera iniţiativă în economie, la nivelul de trai şi calitatea produselor, Iugoslavia reuşea să fie înaintea ţărilor aflate sub influenţa şi controlul URSS.

Relaţia Serbiei cu aceste ţări le permitea cetăţenilor captivi în sistemul comunist să mai ia, din când în când, câte o gură de libertate, fie că aceasta se manifesta prin produse provenite din micul trafic de frontieră sau prin programele TV iugoslave.

Salarii asemănătoare

În ceea ce priveşte câştigul salarial, sârbii au un venit asemănător cu al românilor.

Potrivit Oficiului de Statistică al Republicii Serbia, salariul mediu net pe economie a fost în luna mai de 31.056 de dinari. În moneda noastră, reprezintă echivalentul a 1.375,78 lei, la un curs mediu de 0,0443 lei/dinar. În România, salariul mediu net pe economie este de 1.408 lei.

Diferenţa faţă de veniturile sârbilor nu este aşadar prea mare, deşi la PIB/cap de locuitor situaţia nu este identică.

Din punctul de vedere al forţei de muncă şi al inflaţiei, cifrele sunt comparabile cu România, nici aici nu sunt mari diferenţe.

Dacă în ceea ce priveşte salariile, câştigăm aproximativ la fel cu sârbii, iată ce se întâmplă cu nivelul cheltuielilor.

Pe ce cheltuim

Statisticile din Serbia, referitoare la cheltuieli, sunt făcute pe regiuni.Nu este acoperită zona regiunii Kosovo, iar cifrele provin din trei zone geografice: capitala Belgrad, regiunea Voievodina şi restul Serbiei propriu-zise (fără Belgrad), iar pentru o privire generală asupra întregii ţări, trebuie să priviţi toate cele trei valori.

Mâncare

Astfel, dacă pe mâncare, românii cheltuie 40% din venituri, valorile din Serbia nu diferă mult.Astfel, în Belgrad procentul este de 41,9%, în Voievodina de 37,7% iar în restul Serbiei de 42,7%.

Întreţinere

Asemenări sunt şi la capitolul utilităţilor. În România se cheltuie 16,4% din venituri, în timp ce în Serbia procentele fluctuează între 15-18%, după cum urmează: Belgrad - 17,4%, Voievodina - 18,1% şi restul ţării - 15,5%.

Atenţia pe care românii o acordă aspectului lor exterior se observă şi în statistici. În România, hainele au o pondere de 7,4% din cheltuieli, în timp ce în Serbia (de data aceasta procentul este naţional) se alocă doar 5,4%.

Pentru dotarea locuinţei, procentele sunt asemănătoare: 4,7% în România şi 4,4% în Serbia (la nivel naţional).  

Citiţi în zilele următoare pe capital.ro cum trăiesc ucrainenii şi moldovenii.

CITIŢI ŞI: Cine trăieşte mai bine: românul sau bulgarul?  Se trăieşte mai bine în România sau în Ungaria?

Ne puteți urmări și pe Google News