Controversatul cantaret isi face planuri pentru Romania
„Iubeste-l sau uraste-l“ indeamna postul american de televiziune VH-1 in deschiderea unei emisuni dedicate „indiscutabil, unuia dintre cei mai notorii si mai controversati artisti ai anilor ‚90, autoproclamatul Anticrist, Marilyn Manson“.
Afirmatie de care isi vor aminti si cei care urmeaza sa-l vada pe „indiscutabil“ unul dintre cei mai „discutabili“ artisti ai anilor 2000 la Bucuresti, pe 1 iunie, pe scena festivalului „B’ESTIVAL“.
Incepand cu muzica sa, (localizata undeva intre rockul industrial si Black-Metal), continuand cu versurile dure si incheind cu aparitia neconventionala si cu comportamentul „socant“, Manson nu poate fi decat fie iubit, fie dispretuit. Unii si l-au ales drept simbol, considerandu-l un aparator al libertatii de exprimare, iar altii vad in Manson doar un rocker excentric din seria lui Alice Cooper sau a membrilor trupei „KISS“.
”Va urasc pe toti cu toata dragostea”
Versuri precum "Fiecare om este pentru el insusi, Dumnezeu e impotriva tuturor. Va urasc pe toti, cu toata dragostea“, scrise pe un poster cu Marilyn Manson si gasite, cu trei ani in urma, in valiza unui jandarm din Baia Mare, banuit pe atunci ca si-ar fi impuscat patru colegi inainte de-a se sinucide, sunt intr-adevar socante, mai ales daca anchetatorii ajung la concluzia ca Manson este „vinovatul moral“ pentru tragedie.
Jandarmul a devenit un „satanist“ si un „criminal in serie“, influentat de excentricul rocker, gasit „tap ispasitor“.
Prea simplu, ar spune altii. In valiza jandarmului se mai gaseau si carti, precum "Padurea nebuna" de Zaharia Stancu sau "Tiganiada" lui Budai Deleanu, declara mama soldatului.
Sport extrem
„Demersul“ de la Baia Mare are printre explicatii si un „caz de precedenta“, anume tragedia petrecuta in urma cu opt ani la Liceul Colombine din Littleton, Colorado.
Doi elevi ucid 13 persoane si ranesc alte 24, intr-o scoala, iar dupa masacru se lanseaza zvonul ca cei doi ar fi fost fani Manson, (desi in colectia lor de muzica nu s-a gasit nici un album al acestuia). |n filmul „Bowling for Columbine“, regizorul Michael Moore ii da cantaretului prilejul sa ia atitudine.
Intrebat ce le-ar fi spus el tinerilor ucigasi, Manson a raspuns ca mai degraba „ar fi ascultat ce au ei de spus“.
In opinia unor conservatori, precum fosta capetenie a Ku-Klux-Klan-ului, Johnny Lee Clary, Manson ramane, insa, responsabil pentru masacrul din Littleton.
Se pare ca imaginea „satanica“ pe de-o parte ii asigura succesul, pe de alta parte ii aduce prejudicii cantaretului american, care si-a propus sa „provoace reactii extreme“, devenind el insusi o intruchipare a extremului.
Sex oral pe scena
Despre lucruri senzationale, precum ca si-ar fi vandut ochiul drept diavolului, ca si-ar fi operat o coasta pentru a se putea satisface singur cu gura sau ca ar face sex cu animale, Manson spune, intr-un interviu pentru revista „Max“: „sunt zvonuri aberante“.
„O data am facut intr-adevar sex oral pe scena, dar uneori lumea imi intelege mesajele gresit“, afirma Manson. Nu este greu de ghicit cat calcul se regasesete in aceasta imagine „satanica“. Desi motivatiile starului sunt, se pare, mult mai profunde.
In autobiografia sa, Manson descrie perioada de scoala petrecuta la „Heritage Christian School“, drept „un film horor real, plin de teorii ale conspiratiilor crestine extreme si dominat de o teama imensa de Apocalipsa“.
„De cand am auzit la scoala, pentru prima data, ca sunt Anticristul, ma gandesc numai la asta si chiar cred ca este adevarat“, continua Manson. Aici par a-si gasi radacinile „rebeliunile mansoniene“ si ideea de „frumoasa si bestie“ intr-o singura persoana, a lui Marilyn Manson.
Imagine, „compusa“ jumatate dupa actrita Marilyn Monroe si jumatate dupa Charles Manson, un criminal in serie, doua personaje cu a caror legenda a crescut Manson, (pe numele sau adevarat Brian Hugh Warner), in anii ‘60 intr-un orasel din statul Ohio.
Un adolescent ca oricare
Brian Warner, „un critic slab de muzica“, devine liderul formatiei „Marilyn Manson“, ca mai apoi sa ramana el insusi cu acest nume.
„Pentru un scriitor frustrat, ca mine“, scrie Warner in autobiografia sa „The Long Hard Road Out of Hell“, „Marilyn Manson este un personaj perfect. El este un personaj care din dispret pentru lume – si mai mult: pentru sine - a probat orice truc cu care sa atraga lumea de partea sa. Ca mai apoi sa-i exploateze increderea si sa o distruga“.
Manson este membru al „Bisericii lui Satan“. Ceea ce pentru Manson reprezinta doar posibilitatea de-a lupta impotriva „valorilor crestine si ale societatii americane“.
„Daca am vedea lucrurile din alta perspectiva, in Anticrist am vedea ultimul erou al omenirii, care o salveaza de propria ignoranta“, spunea Manson. „Asemenea afirmatii creaza senzatie“, spun specialistii, iar “Manson nu este singurul care-si asigura succesul comercial cu asemenea metode. Cantaretul King Diamond este, la randu-i, cunoscut pentru asta”. “Marilyn Manson este in realitate „la fel de departe de satanism, pe cat si Nicole cu balada ei pacifista „Ein Bisschen Frieden“, spun “cunoscatorii”.
Anti-eroul timpurilor noastre
Sex, droguri si satansim – sunt ingredientele unei retete de succes verificate in cazul unei serii intregi de artisti, incepind cu cei mai „binevoitori“ dintre ei , precum membrii formatiei „Beatles“, rebeli, precum Kurt Cobain sau cei din „Rolling Stones“, dar si cei care au socat prin imagine si agresivitate manifestata la extrema, precum Cooper, Slayer, Ozzy Osbourne sau King Diamond.
Si lui Manson i-a reusit, gratie acestei „retete“, cucerirea topurilor muzicale, transformarea din baietelul cuminte, „care nu se distingea prin nimic fata de ceilalti copii“, dupa cum il descrie prietenul sau din copilarie, Charles Days, in acest anti-erou al timpurilor noastre.