Evenimentul Zilei > Actualitate > Cine se află în spatele teoriilor anti-vaccinare. Raportul care aruncă în aer Facebook și Twitter
Cine se află în spatele teoriilor anti-vaccinare. Raportul care aruncă în aer Facebook și Twitter

Cine se află în spatele teoriilor anti-vaccinare. Raportul care aruncă în aer Facebook și Twitter

Un raport întocmit în Statele Unite arată că 12 persoane sunt responsabile cu cele mai multe dintre teoriile anti-vaccin care sunt distribuite pe rețelele de socializare.

Un număr de 12 persoane sunt responsabile cu cea mai mare parte a teoriilor conspiraționiste anti-vaccin care circulă pe rețelele de socializare. Mai bine de două treimi din postările cu teorii anti-vaccin din rețelele de socializare provin de la 12 persoane. De la aceste persoane sunt distribuite mai departe pe Facebook și Twitter. Informația a fost prezentată într-un raport întocmit de Centrul pentru Contracararea Urii în Mediul Digital (CCDH) și Anti-Vax Watch din SUA.

Conform documentului, până la 65% din conținutul anti-vaccin distribuit pe platformele de socializare între 1 februarie și 16 martie este atribuit acestor 12 persoane. Grupul a primit numele „duzina de dezinformare”. Printre cei 12 se află și Robert F Kennedy Jr, fiul fostului procuror general american Robert Kennedy. Acesta este un cunoscut militant împotriva vaccinării.

Cel mai prolific distribuitor de conținut anti-vaccin este Joseph Mercola. Acesta este un antreprenor în medicina alternativă, care are peste 3,6 milioane de urmăritori pe Facebook și Instagram, se arată în raport. El a fost avertizat de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) să nu mai vândă suplimente despre care pretindea că tratează coronavirusul.

Cine se află în spatele teoriilor anti-vaccinare

Alți doi militanți anti-vaccin, Ty și Charlene Bollinger au promovat teoria conform căreia Bill Gates intenționează să injecteze oamenilor microcipuri prin vaccinurile COVID.

Medicul anti-mască de protecție, Sherri Tenpenny și conspiraționistul și influencerul Rizza Islam figurează, de asemenea, pe lista celor 12.

„Dezinformarea a devenit o amenințare directă pentru sănătatea publică”, susține Imran Ahmed, director executiv al CCDH, citat de Daily Mail.

„În mijlocul unei pandemii globale, industria anti-vaccinuri a realizat o campanie specifică pentru a induce în eroare publicul cu privire la siguranța vaccinurilor împotriva COVID-19. Rețelele sociale permit anti-vacciniștilor să recruteze milioane de oameni și să-i îndoctrineze cu teamă și îndoială. Dacă companiile Big Tech nu acționează acum, pandemia se va prelungi și se vor pierde mai multe vieți”, a mai spus el.

Raportul care aruncă în aer Facebook și Twitter

În aceste condiții, procurorii generali din mai multe state americane au solicitat măsuri imediate, de la Facebook și Twitter pentru a limita răspândirea informațiilor false despre vaccinare.

Într-o scrisoare adresată celor doi uriași social-media, procurorii generali atrag atenția că „anti-vacciniști”, lipsiți de expertiză medicală și motivați de câștiguri financiare, folosesc platformele de socializare pentru a-și promova ideile.

Aceștia i-au acuzat pe giganții rețelelor sociale că fac prea puțin pentru a împiedica răspândirea informațiile false despre vaccinurile anti-COVID.

Scrisoarea citează cifrele CCDH care susțin că există 59 de milioane de abonați la conturi anti-vaccin pe Facebook, Instagram, Twitter și YouTube. De asemenea, se spune că unele dezinformări vizează comunitățile de culoare în care ratele de vaccinare sunt în scădere.