Cine e Twente Enschede. Trupa lui Co Adrianse joacă duminică cu Feyenoord

Cine e Twente Enschede. Trupa lui Co Adrianse joacă duminică cu Feyenoord

Steaua va da piept în 16-imile Europa League cu olandezii de la FC Twente Enschede. Vicecampioană a Olandei, Twente se bate la titlu în Eredivisie şi în acest sezon.

FC Twente nu e chiar o necunoscută pentru Steaua. Olandezii au mai stat în calea românilor în sezonul 2009 - 2010 al Europa League, în grupe. 0-0 la Enschede şi 1-1 la Bucureşti au fost rezultatele înregistrate atunci.

Între timp, Twente a cucerit un titlu în Olanda, iar anul trecut a pierdut campionatul în ultima etapă, la Amsterdam.

FC Twente '65 Enschede a fost înfiinţat pe 1 iulie 1965, prin fuziunea echipelor Sportclub Enschede şi Enschedese Boys.

Ne puteți urmări și pe Google News

Gruparea din Enschede are în palmares un singur titlu în Eredivisie, cel din 2010. În alte trei rânduri, 1974, 2009 şi 2011, Twente a ieşit pe locul doi.

În 1975, Twente a jucat finala Cupei UEFA împotriva nemţilor de la Borussia Mönchengladbach. După un surprinzător 0-0 în deplasare, Twente a fost spulberată la retur, pe propriu teren, cu 5-0!

Antrenorul lui Twente e, din această vară, olandezul Jacobus Co Adriaanse, unul dintre cei mai respectaţi tehnicieni din fotbalul olandez. În vârstă de 64 de ani, Co Adriaanse a mai antrenat echipele Willem II Tilburg, Ajax Amsterdam, AZ Alkmaar, FC Porto, Metalurg Doneţk, Al-Sadd, Red Bull Salzburg şi Olympic Qatar. Co Adrianse e cel de-al 20-lea antrenor din istoria clubului Twente. Ilie Stan este al 16-lea antrenor al Stelei din "era Gigi Becali", după Victor Piţurcă, Walter Zenga, Ţiţi Dumitriu, Oleg Protasov, Cosmin Olăroiu, Gheorghe Hagi, Massimo Pedrazzini, Marius Lăcătuş, Dorinel Munteanu, Cristiano Bergodi, Mihai Stoichiţă, Ilie Dumitrescu, Edi Iordănescu, Sorin Cîrţu şi Ronny Levy.

În această vară, Twente a pierdut unul dintre cei mai buni jucători, mijlocaşul Theo Janssen, plecat la Ajax Amsterdam.

Twente nu are supervedete, dar alcătuieşte o echipă extrem de omogenă şi de redutabilă. Cei mai cunoscuţi jucători ai lui Co Adrianse sunt portarul bulgar Nikolai Mihailov, Denny Landzaat, Luuk de Jong, Marc Janko şi Nacer Chadli.

Nikolai e fiul legendarului goalkeeper Borislav Mihailov, actualul preşedinte al Federaţiei Bulgare de Fotbal. În vârstă de 23 de ani, Mihailov a fost un talent precoce, FC Liverpool transferându-l în 2007 de la Levski Sofia. A ajuns la Twente aproape imediat după transferul în Anglia, mai întâi sub formă de împrumut. Anul trecut, Nikolai Mihailov a fost cedat definitiv de FC Liverpool la Enschede.

Denny Landzaat e unul dintre veteranii echipei. În vârstă de 35 de ani, Landzaat a venit anul trecut de la Feyenoord.

Luuk de Jong, 21 de ani, e fratele mult mai celebrului Siem de Jong, de la Ajax, care e cu doar un an mai mare! Titular indiscutabil la Twente, Luuk e văzut ca un mare talent al fotbalului olandez.

Austriacul Marc Janko, 28 de ani, e vârful de atac al lui Twente. El e omul care a răpus Vasluiul în turul trei preliminar al UEFA Champions League, marcând ambele goluri ale primei manşe cu moldovenii. A venit anul trecut de la     Red Bull Salzburg, acolo unde s-a remarcat cu apetitul său de gol: 75 de reuşite în 108 meciuri!

Atacantul belgian de origine marocană Nacer Chadli, 22 de ani, se numără şi el printre cei mai buni jucători de la Twente, echipă la care a venit tot în 2010, de la AGOVV Apeldoorn.

Primul meci în care Twente poate fi văzută e cel de duminică din campionat. Twente merge pe "De Kuip" din Rotterdam, acolo unde, de la ora 15.30 (în direct la Sport 1), va da piept cu Feyenoord, în derby-ul etapei a 17-a din Eredivisie.

Twente e pe locul trei în Olanda, cu 33 de puncte, la cinci puncte de liderul AZ şi la unul de a doua clasată, PSV Eindhoven.

Twente nu are decât o înfrângere în acest sezon, 1-2 cu Roda JC Kerkrade, în deplasare, pe 10 septembrie. Iată echipa lui Twente din ultima etapă, când a învins formaţia NEC Nijmegen, scor 2-0, pe teren propriu, pe "De Grolsch Veste", din Enschede. Au marcat Luuk de Jong (57) şi Nacer Chadli (73).

Nikolai Mihailov (BUL) - Roberto Rosales (VEN), Peter Wisgerhof (Cpt), Douglas (BRA), Dwight Tiendalli, Denny Landzaat, Nacer Chadli, Wout Brama, Emir Bajrami (SUE), Luuk de Jong, Ola John.

Au mai jucat: Bart Buysse, Willem Janssen şi Marc Janko (AUT). Rezerve nefolosite: Nick Marsman, Tim Cornelisse, Rasmus Bengtsson, Steven Berghuis