Cine cumpără datoriile companiilor aflate în insolvenţă
- Simona Tapalag ă
- 12 februarie 2014, 14:31
În septembrie 2013, existau pe rol circa 34.000 de proceduri de insolvenţă la nivel naţional. Pentru multe dintre firmele aflate în această situaţie, salvarea ar putea să nu vină de la creditori.
"Simpla eşalonare a datoriilor nu va mai fi privită ca o soluţie de bănci", a declarat pentru EVZ Rudolf Vizental, Managing Partner în cadrul Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR).
În schimb, instituţiile de credit ar putea accepta o diminuare a creanţelor sau ar putea trece la vânzarea acestora, către companii care dispun de lichidităţi, a adăugat acesta. Spre exemplu, investitorii străini se orientează către producţie, în vreme ce fondurile de investiţii preferă sectorul imobiliar. În această situaţie, companiile aflate în insolvenţă au mai multe şanse de redresare decât dacă finanţatorii ar cere executarea silită a bunurilor din patrimoniu în vederea stingerii datoriilor.
Cauzele care conduc o societate în insolvenţă, de regulă, se suprapun. Aproape jumătate din companiile care ajung în insolvenţă sunt supraîndatorate, potrivit datelor furnizate de CITR. De asemenea, în cazul a 43% din companiile din portofoliul CITR, greşelile echipei de management au generat probleme financiare care au determinat intrarea în insolvenţă. Totodată, scăderea consumului, pierderile continue sau apartenenţa la un grup de companii se regăsesc printre cauzele care duc o companie în insolvenţă.