Cinci cauze neobişnuite ale durerilor de cap

Cinci cauze neobişnuite ale durerilor de cap

Joggingul şi alergatul pe bandă, părul prea strâns, tusea, duşurile fierbinţi şi anumite alimente pot provoca migrene din cauza presiunii create în creier.

Cei care sunt predispuşi la migrene au un risc mare să sufere de dureri de cap atunci când fac exerciţii fizice, dacă mănâncă mezeluri ori dacă fac duşuri fierbinţi. Medicii explică în ce situaţii o durere de cap poate ascunde probleme mai grave.

1. Tuse, nas care curge

Aproximativ 1% din durerile de cap sunt cauzate de tuse, strănutat, cursul nasului, iar bărbaţii sunt mai expuşi decât femeile. Acest lucru se întâmplă din cauza presiunii care se formează în creier.

Ne puteți urmări și pe Google News

"La rinosinuzită apare obstrucţia nazală, iar puroiul se duce din ce în ce mai sus şi inflamează mucoasa. Din cauza faptului că se congestionează mucoasa nazală, creierul nu se mai oxigenează cum trebuie şi apar durerile de cap", explică Emilia Codreanu, medic de familie la policlinica "Nada Florilor" din Bucureşti.

Durerea este ascuţită, ca un junghi şi durează de la câteva secunde la câteva minute şi se resimte în spatele capului.

2. Jogging, alergare pe bandă

Orice tip de efort fizic, dar în special jogging-ul sau alergarea pe bandă, provoacă umflarea vaselor de sânge de la nivelul capului, gâtului şi scalpului, producând o acumulare de presiune în creier.

"Durerile de cap nu apar la o persoană sănătoasă care înainte să facă exerciţii face încălzire şi începe activitatea treptat. Atunci când face însă prea multe exerciţii deodată şi dacă le mai face şi în soare este normal să apară un disconfort. Durerile de cap apar în special la cei cu leziuni la coloana cervicală. În cazul alergatului pe bandă este aberant să alergi o jumătate de oră, să faci o pauză şi după să te apuci iar de alergat. În aceste cazuri se măreşte ritmul cardiac şi creşte tensiunea şi de aici durerile de cap", explică un specialist în neurologie. Dacă durerea apare brusc în timpul exerciţiilor, mergeţi la medic pentru că e posibil să existe o tumoră cerebrală.

3. Mezeluri, ciocolată şi vin

Există o listă lungă de alimente care declanşează migrenele, însă mezelurile dublează acest risc. Motivul este că ele conţin tiramină (un aminoacid care determină dilataţia şi contracţia vaselor de sânge), dar şi conservanţi, care cresc fluxul sanguin spre creier, ceea ce declanşează durerile de cap.

"Incriminate sunt mezelurile şi brânzeturile maturate. În urma procesului de maturare se descompun anumite proteine şi rezultă o substanţă (tiramina) care nu e toxică, dar care este asociată cu durerile de cap. De asemenea, puseele sunt puse pe seama ciocolatei şi vinului roşu, care conţin substanţe ce influenţează circulaţia sângelui spre creier", explică Corina Zugravu, medic primar igiena alimentaţiei şi nutriţiei.

  • Dureri de cap de la sex, sport, parfum şi mezeluri

4. Duşuri fierbinţi

Duşul reconfortant poate fi şi el cauza durerilor de cap pentru că schimbările de temperatură alterează presiunea sanguină, cauzând vasodilataţie.

5. Părul prins în coadă

Părul strâns legat la spate în coadă strânge tulpinile ţesutului conjunctiv în scalp, declanşând durerea de cap. Împletiturile, pălăriile strânse şi bentiţele pot avea acelaşi efect.

"Durerile de cap sunt cauzate şi de alimente conservate, în special mezeluri şi brânzeturi maturate. În urma procesului de maturare rezultă o substanţă (tiramina).“ CORINA ZUGRAVU, medic primar igiena alimentaţiei şi nutriţiei