CHRISTIAN MITITELU: Primul pas in UE

CHRISTIAN MITITELU: Primul pas in UE

La Bucuresti si Sofia se sarbatoreste intrarea in UE.

In alte capitale sentimentele sunt mai nuantate. Presa vest-europeana aminteste ca, desi populatia Uniunii va creste cu aproape 9a, aportul economic al ultimilor veniti nu este decat un modest 1a. Iar tabloidele care exploateaza temerile cetateanului reiau refrenul: cati vor veni si ce vor aduce cu ei?

Majoritatea politicienilor europeni exprima insa satisfactie. In lipsa altor succese, extinderea spre Rasarit ramane cea mai importanta realizare politica a UE. Ea se opreste insa, deocamdata, la granitele Romaniei si ale Bulgariei. Opinia publica din tarile fondatoare nu ar digera usor inca un val de aderari.

Romania va incepe sa participe la procesul decizional al UE sub presedintia Germaniei, care, intamplator, va prelua si presedintia rotativa a OSCE. Moment propice, caci guvernul de la Berlin a devenit un participant mai activ pe scena internationala, iar economia  germana, care a functionat o vreme la turatie redusa, cunoaste o revigorare datorata exporturilor.

In privinta UE insa, ministrul de externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, remarca, pe drept cuvant, un deficit de credibilitate. Confruntati cu globalizarea, alegatorii trebuie convinsi de necesitatea unei politici europene comune, axata in primul rand pe modernizare economica, dar si sociala si ecologica. Guvernul Romaniei va trebui sa-si adapteze mesajul in consecinta; iar reformele vor trebui sa continue.

Alta prioritate a presedintiei germane va fi reluarea incercarii de reconfigurare politica a UE, blocata de votantii francezi si olandezi care au respins Tratatul Constitutional. Nu va fi usor, mai ales ca, in Franta, se va asterne prudenta in asteptarea  alegerilor prezidentiale din aprilie. Si in chestiunea constitutionala, Romania va trebui sa-si formuleze o pozitie, punand in cumpana interesul national si nevoia de a eficientiza functionarea UE.

Astfel, daca Romania va dori sa paseasca cu dreptul in UE si sa-si foloseasca constructiv votul, dezbaterea politica de la noi va trebui reasezata intr-un registru mai serios decat pana acum.

Ne puteți urmări și pe Google News