CHRISTIAN MITITELU: Internaţionala preţurilor

CHRISTIAN MITITELU: Internaţionala preţurilor

Inflaţia revine în economia globală - e prezentă la Marea Neagră şi va impune un climat mai auster şi în România.

Fenomenul se datorează creşterii rapide şi sincrone a economiilor „emergente“. Au absorbit mari cantităţi de materii prime, ceea ce a dus la scumpirea lor, inclusiv a hidrocarburilor. Iar graţie creşterii, cei până deunăzi subhrăniţi pot pune astăzi o pâine pe masă. De unde creşterea vertiginoasă a cererii şi a preţului la grâu.

Economiile emergente alimentează inflaţia la nivel mondial. În China şi India, rata anunală a depăşit 8%; în Rusia - 14, iar în Ucraina a ajuns la 30%. Nu sunt scutite nici statele producătoare de petrol: cele din Golful Persic, Azerbaidjan sau Venezuela, unde contribuie şi factorul Chavez.

Inflaţia penalizează mai ales familiile cu un buget în care componenta preponderentă este costul alimentelor. De aici, probleme sociale şi revendicări salariale. Mărirea salariilor alimentează însă inflaţia. Alte măsuri antiinflaţioniste sunt mai puţin eficace. Îngheţarea temporară a preţurilor la produse de bază, cum s-a procedat în Rusia înainte de alegerile prezidenţiale, e doar un paliativ. Ea nu stimulează creşterea ofertei şi nici nu inhibă consumul.

Ne puteți urmări și pe Google News

În epoca circulaţiei libere a capitalului, nici majorarea dobândei de referinţă nu mai e o soluţie miraculoasă. Ea poate duce la noi intrări de capital speculativ şi la aprecierea monedei naţionale. Aprecierea îi dezavantajează pe exportatori. Ea poate fi domolită dacă banca cumpără dolari sau euro. Pentru asta trebuie să tipărească bani, exact ce trebuie evitat în caz de inflaţie.

Inflaţia a cuprins şi ţările de la Marea Neagră, şi ele economii emergente. Cauzele sunt clasice. Reformele structurale sunt incomplete, iar piaţa muncii - rigidă. Băncile naţionale nu au independenţa celor din Occident; ezită să ajusteze dobânzile de referinţă; tipăresc uneori prea mulţi bani datorită promisiunilor făcute de politicieni. Ucraina este cazul cel mai grav deoarece, acolo, intervine şi rivalitatea preşedinte-premier. România stă mai bine decât celelalte ţări riverane, dar va trebui să ţină strânsă cureaua.

CITIŢI ŞI: Preţul combustibililor aprinde grevele în UE