"China a ucis sute de mii de tibetani"

"China a ucis sute de mii de tibetani"

Dalai Lama a acuzat astăzi China că a transformat Tibetul într-un „infern” şi că a ucis „sute de mii de tibetani”, anunţă AFP. Liderul spiritual al budismului tibetan a ţinut acest discurs cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a insurecţiei antichineze din 1959.

El a reiterat revendicarea sa ca Tibetul să aibă o „autonomie semnificativă”.

„Noi, tibetanii, căutăm o autonomie legitimă şi semnificativă care ne-ar permite să trăim în cadrul Republicii Populare Chineze”, a declarat el.

Dalai Lama a renunţat de mult la independenţa Tibetului în favoarea unei "autonomii culturale”. Totuşi, în noiembrie anul trecut, el "a recunoscut eşecul" luptei sale pentru autonomia Tibetului, după opt ani de negocieri sterile cu Beijingul. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Dalai Lama: "Tibetanii au trăit un infern pe pământ" „Aceşti ultimi 50 de ani au fost cei ai suferinţei, ai distrugerii teritoriului şi a poporului Tibetului”, a spus laureatul din 1989 al Premiului Nobel pentru Pace, într-un discurs ţinut în faţa templului său din Himalaya.

„Odată Tibetul ocupat, guvernul comunist chinez a dus o serie de campanii violente şi de represiune (…) Tibetanii au trăit un infern pe pământ. Consecinţa imediată a acestor campanii: moartea a sute de mii de tibetani”, a acuzat el.

Beijingul a replicat că Dalai Lama „propagă zvonuri”.

„Reformele democratice din Tibet sunt cele mai vaste şi cele mai profunde din istoria sa”, a asigurat purtătorul de cuvânt al ministerului Afacerilor Externe, Ma Zhaoxu, care a subliniat că nu vrea „să răspundă minciunilor lui Dalai Lama”.

Pentru a preveni eventualele proteste cu ocazia aniversării a celor 50 de ani de la revolta contra prezenţei chineze în Tibet, China a desfăşurat importante forţe de securitate pe platoul tibetan.

Potrivit mai multor locuitori din regiune, contactaţi de AFP, forţele armatei şi ale poliţiei sunt numeroase în Tibet.

Citiţi şi:

Tibet, 50 de ani de speranţe neîmplinite