Din 2002, meteorologii din Beijing experimentează tehnici de control a ploilor în încercarea de a preveni precipitaţii abundente în timpul ceremoniilor de deschidere şi de închidere a Jocurilor Olimpice din august.

Directorul Biroului a declarat, ca răspuns la îngrijorările referitoare la siguranţa metodelor, că nu există nicio dovadă ştiinţifică a efectelor negative.

"Chimicalele, precum azotul lichid, sunt folosite des în astfel de proiecte şi în alte ţări. Şi după ani de cercetare, experţii în meteorologie din toată lumea nu au găsit nicio dovadă că ar exista efecte negative asupra sănătăţii umane sau a mediului", a declarat Zhang.

"Cantitatea chimicalelor care rămâne în apa de ploaie este foarte mică, mult sub limita naţională pentru apa potabilă", a adăugat aceasta. Ea a mai spus că azotul lichid, în special, nu pune niciun pericol asupra mediului, încrucât atmosfera în sine conţine 78% azot.

Meteorologii susţin că există 47% şanse de ploaie pentru 8 august, ziua de deschidere a Jocurilor Olimpice, aceştia sperând că vor reuşi să prevină precipitaţii abundente în acea zi.

(12:00)