"Imperiul american a fost expus în pielea goală, doamna Clinton trebuie să demisioneze. Este cel mai puţin din ceea ce puteţi face: să demisionaţi. Asemeni celorlalţi diplomaţi care lucrează la Departamentul de Stat, a declarat Hugo Chavez într-un discurs transmis de postul de televiziune VTV.
"Statele Unite atacă guvernele şi manifestă lipsă de respect, inclusiv faţă de aliaţii lor", a concluzionat liderul de la Caracas, care a felicitat WikiLeaks pentru curaj.
11 Septembrie al diplomaţiei mondiale
Între timp şi a reacţionat şi administraţia de la Casa Albă, care a calificat scurgerea de informaţii, cea mai mare din istoria SUA, drept o "crimă gravă", notează AFP.
"Cei care au furat aceaste informaţii sunt nişte criminali", a denunţat Robert Gibbs, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei americane.
În Franţa, oficialii au vorbit despre o divulgare de informaţii deliberată şi iresponsabilă. Iar în Italia, ministrul afacerilor externe, Franco Frattini, susţine că suntem în faţa unui 11 Septembrie al dipolomaţiei mondiale.
Începând de duminică, politicieni din toată lumea au aflat ce cred diplomaţii SUA despre ei. Publicarea telegramelor Ambasadei SUA de la Bucureşti e aşteptată cu nerăbdare.