Evenimentul Zilei > International > Certificat verde digital, test anti-coronavirus și izolare forțată. Regulile verii pentru turism în străinătate
Certificat verde digital, test anti-coronavirus și izolare forțată. Regulile verii pentru turism în străinătate

Certificat verde digital, test anti-coronavirus și izolare forțată. Regulile verii pentru turism în străinătate

LA STAMPA (Italia). Plecarea în străinătate sau revenirea în Italia vor necesita o atenție suplimentară în acest an. Înainte de a ajunge în gări sau aeroporturi sau chiar înainte de a rezerva o călătorie, este esențial să verificați ce obligații anti-Covid sunt necesare pentru a putea trece frontierele, chiar dacă este numai pentru tranzit.

În prezent, lumea este împărțită în cinci zone, pentru fiecare dintre acestea existând reguli diferite care trebuie respectate pentru a călători în siguranță. Primul pas: Green Pass sau „certificatul verde” (pe hârtie sau digital) necesar pentru mulți să călătorească liber. De la 1 iulie va fi valabil drept „certificat Covid digital al UE” pentru a călători din și spre toate țările Uniunii Europene și ale spațiului Schengen.

În curând, va putea fi descărcat prin intermediul aplicațiilor „Imnuni” sau „Io” de către cetățenii italieni. Între timp, Italia (unde în prezent numai Valle d’Aosta rămâne în „zona galbenă”, iar toate celelalte regiuni sunt „zone albe”) a activat din 17 iunie platforma națională pentru obținerea certificatului verde digital, care atestă vaccinarea, vindecarea de la COVID-19 sau rezultatul negativ al testului molecular sau antigen.

Trebuie spus imediat că pentru Bangladesh, Brazilia, India și Sri Lanka, Ministrul Sănătății italian a dispus – în prezent – interzicerea intrării în Italia pentru persoanele care au fost cazate acolo sau care au tranzitat țările în cele 14 zile anterioare revenirii în Peninsulă.

Iată, în detaliu, toate celelalte restricții. Dacă rămânem foarte aproape de casă, nu sunt prevăzute restricții pentru cei care trec granițele statului San Marino și ale Vaticanului din Italia. Însă, pentru cei care intră în San Marino sau în Vatican din străinătate, este necesar să verifice mai întâi obligațiile de intrare în Italia.

În ce țări sunt permise călătoriile fără a prezenta o motivație

Având în vedere dispozițiile, până în prezent, fără necesitatea de a prezenta o motivație, sunt permise călătoriile către și dinspre Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croația, Danemarca (inclusiv Insulele Feroe și Groenlanda), Estonia, Finlanda, Franța (inclusiv Guadelupa, Martinica, Guyana, Reuniunea, Mayotte și excluzând alte teritorii situate în afara continentului european), Germania, Grecia, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos (cu excepția teritoriilor situate în afara continentului european), Polonia, Portugalia (inclusiv Azore și Madeira), Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia, Spania (inclusiv teritoriile de pe continentul african), Suedia, Ungaria, Islanda, Norvegia, Liechtenstein, Elveția, Andorra, Monaco și Israel.

În ceea ce privește Regatul Unit și Irlanda de Nord (inclusiv Gibraltar, Insula Man, Insulele Canalului și bazele britanice de pe insula Cipru) din 14 mai este considerat un caz aparte: persoanele care s-au cazat sau au tranzitat aici în cele 14 zile anterioare sosirii în Italia trebuie să prezinte un document care să ateste că au fost supuse unui test molecular sau antigen negativ în cele 48 de ore anterioare sosirii în Italia. Indiferent de rezultatul testului, trebuie să fie supuse în continuare supravegherii sanitare și izolării la domiciliu timp de 5 zile, informând departamentul de prevenire de la ASL din zona lor: la sfârșitul acestei perioade vor trebui să facă, în cele din urmă, un nou test molecular sau antigen. Copiii cu vârsta sub 6 ani nu sunt obligați să se supună testului, dar vor trebui să rămână oricum în izolare.

 Certificat în buzunar și izolare timp de 10 zile la sosirea în Italia

Până cel puțin pe 30 iulie (și dacă situația rămâne neschimbată), dacă în cele 14 zile dinaintea sosirii în Italia ați stat sau ați trecut prin Australia, Noua Zeelandă, Republica Coreea, Rwanda, Singapore, Thailanda este obligatoriu să completați formularul de localizare online (Digital Passenger Locator Form – dPLF), să aveți un certificat care să ateste rezultatul negativ la unui test molecular sau antigen efectuat în cele 72 de ore precedente călătoriei, să informați autoritatea locală de sănătate (ASL) cu privire la intrarea în Italia, să rămâneți în izolare și supraveghere timp de 10 zile. De la aeroport puteți ajunge acasă exclusiv cu un mijloc de transport privat. După zece zile de carantină este obligatorie efectuarea unui alt test.

Persoanele care vin din Canada, Japonia sau Statele Unite și care dețin un certificat verde valid pot intra în Italia fără obligația de testare și izolare: însă, trebuie să completeze formularul digital de localizare a pasagerilor și să comunice propria prezență la autorității locale de sănătate (ASL) competente în propriul teritoriu.

În toate țările din restul lumii, care nu sunt enumerate mai sus, intrările și ieșirile sunt permise numai din motive de muncă, sănătate, studiu sau urgență absolută sau pentru a reveni acasă. Prin urmare, este interzisă intrarea și ieșirea pentru turism.

Până la 30 iulie, oricine se întoarce în Italia din localități străine la o distanță de cel mult 60 de kilometri de locul de reședință, domiciliu sau locuință și nu s-a oprit mai mult de 24 de ore, nu este obligat să facă niciun test. Dacă călătoriți cu propriile vehicule și nu ați rămas în străinătate (întotdeauna la mai puțin de 60 de kilometri de casă) mai mult de 48 de ore, nici nu trebuie să completați „formularul digital de localizare a pasagerilor” și nici declarația pe propria răspundere.

Nu trebuie uitat că pe așa-numitele zboruri Covid-tested îmbarcarea este permisă numai cu un test rapid de antigen efectuat înainte de îmbarcare sau cu rezultatul negativ al unui test molecular sau antigen efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de îmbarcare. Și, la sosirea în Italia, sunteți din nou supuși testelor în aeroport.

Portalul „Viaggiare sicuri” al Ministerului Afacerilor Externe italian amintește că „în cazul în care nu v-ați îmbarcat la bordul zborului Covid-tested, din cauza unui rezultat pozitiv la Covid-19, este prevăzută rambursarea biletului sau emiterea unui voucher pentru aceeași sumă la cererea pasagerului, în termen de 14 zile de la data lipsei îmbarcării la bord și valabil timp de 18 luni de la eliberare”. În prezent, experimentul zborurilor Covid-tested este prelungit până la 30 octombrie 2021.

Când vine vorba de călătorii mai „aventuroase”, este întotdeauna bine să comunicați Ministerului de Externe italian unde mergeți și pentru cât timp. Este suficient să vă conectați la linkul https://www.dovesiamonelmondo.it/home.html și în câțiva pași puteți comunica destinația voastră. Este și va fi nevoie de acest lucru – chiar și după Covid – pentru a putea fi găsiți în caz de urgență.

De asemenea, pe site-ul „Viaggiare Sicuri” al Ministerului de Externe trebuie să verificați mereu ultimele știri: pe pagina de actualizări puteți găsi, țară cu țară, eventuale modificări ale regulilor decise până acum pentru cei care pleacă, sosesc sau tranzitează de la o frontieră la alta, din și spre Italia, atâta timp cât pericolul Covid va continua să impună prudență. (Rador)