Platforma prin intermediul căreia va fi eliberat certificatul digital COVID, care vor facilita libera circulație în Uniunea Europeană va fi operațională de la 1 iulie. Anunțul a fost făcut de directorul STS, Ionel Sorin Bălan. El a explicat cum va fi accesat portalul și ce informații vor trebui introduse pentru a descărca certificatul verde.

„Se va accesa un portal. Pe acest portal, persoana care doreşte descărcarea unui certificat va furniza câteva date. Acestea vor fi verificate în sistemele informatice pe care le avem la dispoziţie, respectiv Registrul Naţional de Vaccinare sau Coronaforms, Registrul electronic pentru vaccinare şi aplicaţia Coronaforms pentru celelalte tipuri de certificate”, a precizat directorul STS.

Potrivit spuselor sale, persoana care intenționează să intre în posesia certificatului va primi în contul personal, înregistrat pe platforma informatică, documentul.

„După aplicarea cererii unuia dintre certificate sau mai multe, persoana care încearcă să intre în posesia unui asemenea certificat va primi în contul personal, înregistrat pe platforma informatică, acest certificat. Acest certificat poate fi ţinut fie în mod electronic, pe telefonul mobil sau pe alt device, poate fi şi printat şi poate fi prezentat autorităţilor, existând, de asemenea, aplicaţie dezvoltată care permite verificarea autenticităţii documentului prezentat, datele respectiv fiind corelate cu datele de identitate din documentele personale”, a explicat directorul STS.

Cum va fi accesat certificatul digital

Ionel Sorin Bălan a precizat că se lucrează la un document de reglementare care să stabilească exact care sunt pașii de urmat, cum poate fi accesată platforma și eliberat certificatul. Totodată, directorul STS a amintit că vor fi generate trei tipuri de certificate: de vaccinare, de ieşire din boală şi de testare.

„La nivelul instituţiei noastre, task-urile sunt clar tehnice, acelea de a dezvolta produsele oferite. Această aplicaţie este dezvoltată în conformitate cu discutarea şi aprobarea regulamentului european şi suntem în grafic cu tot ceea ce s-a întâmplat la nivelul european”, a adăugat el.