Cernăianu: "E cel mai slab Campionat Mondial"

Cernăianu: "E cel mai slab Campionat Mondial"

Constantin Cernăianu nu e încântat de meciurile din Africa de Sud. Reputatul tehnician spune că "Brazilia se chinuie să joace bine" şi mizează pe victoria finală a Germaniei.

Constantin Cernăianu rămâne, la cei 76 de ani ai săi, un partener de dialog complet. Mai ales când vine vorba despre fotbal. Fost antrenor al echipelor Petrolul, Universitatea Craiova, Steaua, Rapid, Dinamo şi al echipei naţionale, Cernăianu e în stare să vorbească despre fotbal ore în şir. Lucrările sale, scrise de-a lungul anilor, sunt lecturi obligatorii pentru antrenorii din toate generaţiile. Pentru că se deplasează din ce în ce mai greu, Constantin Cernăianu urmăreşte fotbalul uitându-se la televizor, răsfoind paginile ziarelor, ascultând radioul. A văzut toate cele 56 de meciuri de la Campionatul Mondial de fotbal din Africa de Sud, turneu final de care e însă foarte dezamăgit.

"Lippi a fost prea sentimental" Evz.ro: Ce aţi văzut până acum la Mondiale? Constantin Cernăianu: Am fost prezent la patru Campionate Mondiale. Pe celelalte le-am văzut la televizor. Ca o concluzie, pot spune că e cel mai slab Campionat Mondial pe care l-am văzut vreodată. S-au evidenţiat, aşa cum era de aşteptat, eternele Brazilia, Uruguay, Germania, Argentina. În rest, o mulţime de deziluzii.

Cine ar fi în frunte? Mulţi s-ar aştepta să încep cu Anglia. Dar ceea ce s-a întâmplat cu Anglia era previzibil. Fără străinii care sunt într-un procent foarte mare în fotbalul englez, Anglia nu are naţională. Aş putea spune chiar că nu a avut niciodată o naţională care să sperie lumea. Nici măcar în 1966. Italia a dezamăgit şi ea. Aici l-aş condamna pe Marcello Lippi care n-a ţinut cont de faptul că unii dintre jucătorii săi sunt depăşiţi de vârstă. Lippi a făcut lotul Italiei pentru mondiale cu inima, nu cu capul. A fost prea sentimental.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Asiaticii au investit foarte mult" De ce credeţi că nivelul fotbalului jucat în Africa de Sud e slab? Acest fenomen de degradare are mai multe cauze. O cauză o constituie oboseala cu care mulţi jucători au venit în Africa de Sud. Lupta acerbă din campionatele interne, unde ei joacă, i-a dărâmat. Vedetele s-au făcut de râs în Africa de Sud. Mulţi au ajuns vedete şi au uitat să mai joace fotbal. Toată lumea aştepta de la aceşti jucători să decidă singuri meciuri, să creze faze spectacol.

Cine v-a surprins plăcut? Slovacia e o echipă care mi-a plăcut. Slovacii au făcut un salt extraordinar. Au arătat o organizare a jocului exemplară. Coreea de Sud la fel. Japonia mi-a plăcut şi ea foarte mult. E incredibil unde au ajuns asiaticii. Prin anii'90 am fost cu o echipă din Bangladeş, unde antrenam, în Coreea. I-am bătut pe coreeni de i-am ascultat cu urechea. Acum trebuie să îi eviţi ca să nu te faci de râs. Asiaticii au investit foarte mult, au adus jucători şi antrenori străini şi au ajuns ceea ce sunt acum.  

Ce meciuri v-au plăcut totuşi? Mi-a plăcut acesta, ultimul, cu Spania. Aşa, cu Portugalia. Spania a început prost Campionatul Mondial pierzând la Elveţia. Eu am spus la vremea respectivă că a fost doar un accident. Despre o echipă care ajunge de 20 de ori la finalizare într-o partidă, nu poţi spune că a jucat prost. Pur şi simplu a avut ghinion. Spania e o pretendentă la titlul suprem.

Brazilia? Brazilia e o echipă care până acum s-a chinuit să joace frumos. Eram obişnuiţi cu o altă Brazilie. Cu acea Brazilie în faţa căreia adversarii tremurau şi se rugau să se termine cât mai repede meciul.

" 15 minute, apoi 10 minute slabe"

Ce echipe sunt favorite la titlu? Brazilia, Spania, Argentina, Germania. Eu unul merg pe mâna Germaniei. Are forţă, iar dacă Germania are forţă, restul se rezolvă. Au dubluri pe fiecare post, ceea ce e nemaipomenit.

Olanda? La olandezi îmi place că indiferent de schimbările de antrenori, tactica rămâne aceeaşi. Olanda are acel joc ce te adoarme, cu pase neterminate, dar uneori atât de eficient. Să-i vedem pe olandezi cu Brazilia. Olanda va încerca să ţină mingea cât mai mult. Acest aspect e util atâta timp cât îl transformi în realizare. Dacă iei om cu om, Brazilia e mai valoroasă decât Olanda.

Cum vedeţi celelalte sferturile de finală? Uruguay - Ghana va fi interesant. M-am bucurat să văd în această fază a competiţiei o echipă africană. Uruguay e o echipă solidă, dar care alternează momentele de joc bun cu cel mai puţin reuşit. Joacă bine 15 minute, apoi urmează 10 minute slabe. La Germania - Argentina merg pe mâna nemţilor. Spania nu cred că va avea probleme cu Paraguay. Sau, mă rog, n-ar trebui să aibă.