Centru de transplant renal la Braşov

Centru de transplant renal la Braşov

Directorul medical al Spitalului Judeţean Braşov, dr. Marius Neculoiu, speră ca în aproximativ o lună să se pună în funcţiune centrul de transplant renal din cadrul Spitalului Judeţean.

„Depinde de cît timp îi trebuie constructorului pentru renovarea sălii de operaţie şi a saloanelor necesare acestei activităţi“, spune Marius Neculoiu.

Potrivit medicului spitalului judeţean, care a fost printre medicii care au demarat transplantul renal în România după 1990, utilitatea unui astfel de centru este foarte mare, transplantul renal fiind preferabil dializei.

„În Braşov sînt aproximativ 100 de bolnavi înregistraţi pentru dializă, care se află pe lista de aşteptare pentru transplant renal. Deocamdată însă, în ţatră există doar două centre unde se poate efectua această operaţie, în Bucureşti şi Cluj Napoca, iar sporadic se mai fac transplanturi de rinichi la Iaşi şi Timişoara. Pentru Braşov există toate aprobările necesare, avem specialişti şi tehnica medicală necesară unor astfel de operaţii, iar Braşovul ar putea astfel deveni al doilea centru de transplant renal din Transilvania“, a declarat medicul braşovean.

Ne puteți urmări și pe Google News

Centrul de transplant renal ar putea fi demarat doar cu o rezervă de două paturi, urmînd ca apoi, pe măsură ce activitatea se va dezvolta, să ajungă la 10 paturi.

În privinţa ritmului operaţiilor, dr Neculoiu spune că în cazul în care există donatori, se poate ajunge şi la două transplanturi pe săptămînă la Braşov. În cazul în care nu există donatori, totul depinde de numărul de organe prelevate de la victimele accidentelor de circulaţie, în cazul în care familiile acestora îşi dau acordul pentru prelevarea de organe.