Prin terapiile ultramoderne pot fi tratate unele infecţii, accidentele de scufundare şi intoxicaţiile cu monoxid de carbon.
Pacienţii cu boli grave, care nu aveau nicio speranţă de vindecare sau se chinuiau de ani întregi din cauza recidivelor, au acum încă o şansă de salvare: medicina hiperbară. Aceasta foloseşte oxigenul sub o presiune mai mare, astfel încât toate ţesuturile corpului să poată profita mai bine de el.
Terapia de oxigenare hiperbară poate rezolva accidentele care au loc în timpul scufundărilor, dar şi afecţiuni ale urechii, cum ar fi vertijul. De asemenea, se poate da de cap anumitor tipuri de infecţii, susţin specialiştii.
La Constanţa s-a înfiinţat primul Centru de medicină hiperbară coordonat de medici specialişti de la Institutul de Medicină Hiperbară din Bielefeld (Germania).
Se pot opri sângerările masive
Terapia de oxigenare hiperbară este folosită de mulţi ani în Europa Occidentală, mai ales în Germania şi în Spania, dar şi în Rusia sau în China. Centrul de la Constanţa deţine una dintre cele mai moderne camere de presurizare (barocameră) din Europa, dotată cu sisteme computerizate de monitorizare a tratamentului pacienţilor.
Printre bolile acute care pot fi ameliorate sau vindecate cu ajutorul acestei terapii se numără: accidentele de scufundare, intoxicaţia cu monoxid de carbon, sângerările masive, edemul cerebral, septicemiile, infecţiile cu bacterii rezistente, otita, abcesele cerebrale, ischemia periferică acută, arsurile, fracturile. „În cazul bolilor cronice putem pune pe listă afecţuni cum ar fi sinuzitele cronice, paradontozele, arteritele, retinopatiile, colitele ulceroase, scleroza multiplă, bolile de iradiaţie, tulburările de percepţie precum hipoacuzia acută, vertijul”, explică medicul Cristian Bogdan Ion, specialist în medicină hiperbară. Născut la Constanţa, specialistul român împreună cu medicul chirurg constănţean Aurelian Ivaşcu au achiziţionat barocamera cu peste un milion de euro.
Camera hiperbară oferă posibilitatea de tratament simultan pentru a 13 pacienţi. Concret, medicii din spital sau din ambulatoriu prescriu terapia, pacientul vine la centru, este investigat paraclinic şi apoi e introdus în barocamera, închisă ermetic.
Ajutor pentru pacienţii în stare de inconştienţă
„Pacientului i se pune masca de oxigen, se ridică presiunea încet şi în 18 minute se ajunge la 2,4 bari absolut, care echivalează cu o adâncime între 10 şi 15 metri”, explică doctorul Aurelian Ivaşcu. Dacă un pacient intoxicat cu monoxid de carbon este adus în stare de inconştienţă, are loc o ventilare automată şi acesta este salvat rapid.
„Şedinţele de terapie variază în funcţie de gravitatea bolii. În intoxicaţiile cu monoxid de carbon se prescriu două şedinţe, în cazul ulcerelor apărute din cauza diabetului, cam 60 de şedinţe”, explică doctorul Ivaşcu. De aceste tratamente pot beneficia doar pacienţii dispuşi să plătească. Costurile nu sunt suportate de Casele judeţene de Sănătate, iar preţul variază între 60 şi de 100 euro pe şedinţă.