Cele trei turnuri ale Pisei

Cele trei turnuri ale Pisei

Orasul natal al lui Galilei este un ansamblu de monumente si palate, inconjurat de verdeata.

Barbatul de pe iarba arata usor caraghios. Se indoaie de spate, se suceste, in timp ce o femeie il dirijeaza cu camera in mana. Cativa metri mai incolo, cineva intinde bratul in aer, aparent fara niciun motiv. Dupa ce imaginile au fost imortalizate, vine randul altui grup. Cam asa arata o zi obisnuita in Piata Domului din Pisa.

Aproape fiecare turist se chinuieste sa sustina greutatea celei mai inclinate constructii a timpurilor trecute. Pentru multi vizitatori ai Toscanei, turnul si piata in care se afla acesta reprezinta cel mai valoros loc din Pisa - un ansamblu alcatuit din Dom, Turnul Inclinat, Baptisterium si monumentul Camposanto, cu marmura sa alba. Putini stiu ca se afla in prima republica la malul marii sau ca aici este una dintre cele mai vechi universitati ale Italiei.

Orasul vazut din vapor

Nu poti sa treci pe aici fara sa stii insa ca, din varful celebrului turn, Galileo Galilei a facut numeroase experimente. Geniul a vazut lumina zilei chiar in apropierea pietei centrale, la 15 februarie 1564.

Dincolo de obiectivele arhicunoscute, Pisa cucereste prin bisericile, castelele si locurile sale romantice, surse de inspiratie pentru poeti si pictori.

Plimbarea cu vaporasul ii poarta pe calatori pe langa palatele si casele din perioada dominatiei familiei de Medici, trecand de manastirea benedictina si de Biserica Santa Maria della Spina.

Asa se ajunge la cel de-al doilea turn inclinat din Pisa, cel de la San Michele degli Scalzi. Nu mult i-ar mai lipsi pana la cel de-al treilea turn inclinat - cel al Bisericii San Nicola.

Ratacind prin Toscana

Pana la varsarea raului Arno sunt astazi circa 15 kilometri. In perioada romanilor, care ocupau aici un punct important pe harta maritima, distanta era doar de sase kilometri. Vizitatorii descopera aici bijuteria naturii din jurul Pisei - regiunea San Rossore.

Parcul natural este o adevarata gazda pentru o multime de pasari rare, care-si gasesc adapost pe timpul iernii. Ascunzatorile lor sunt coconarii, arbori tropicali cu coroane in forma de umbrela.

Aleile fantastice si cararile ascunse sunt parca facute special pentru drumetii, circuite pe bicicleta sau calarie. Iar deschiderea la mare este locul ideal pentru cei care au nevoie de o pauza de plaja si soare.

Daca vrei ca totul sa se desfasoare relaxat, ar trebui sa eviti insa baza militara americana, aflata undeva in apropiere, dar sa cauti basilica.

Parcul natural este imens. El se intinde pe 23.000 de hectare si cuprinde regiunile San Rossore, Migliarino, dar si Massaciuccoli, mergand de-a lungul coastei de sud, pana la Livorno.

Singurul „sat de pescari” din zona Turnului Reginei Matilde de la Canossa este poarta toscana spre mare. De Medici, marii stapani ai Toscanei, au construit Portul Livorno pentru ca malurile din Pisa se erodau. Marturie sta monumentul lui Fernando I de Medici, imortalizat cu patru sclave la picioarele sale.

Accesul apei marii in oras se face prin vechile cai si canale ale cartierului Noua Venetie, construit in stilul orasului-laguna si situat intre zona veche si cea recenta a localitatii.

Atractia Rivierei

Chiar daca orasul a fost distrus in 1943, inspira o atmosfera cosmopolita. In 1593 era adapostul tuturor celor batuti de soarta, din motive rasiale, politice sau religioase. Amestecul colorat de grupuri de oameni se oglindeste si astazi in opera plina de umor a lui Carlo Goldoni (1707-1793).

Aproape un kilometru de-a lungul marii, zona este impodobita cu palate si vile in stil nou, inconjurate de coconari si tufisuri de leandru. Chiar langa Livorno, coasta cade imediat in mare si creeaza forme de relief spectaculoase.

Aici au fost infiintate, in secolul al XIX-lea, primele statiuni de recreere ale Italiei. Cunoscute sub numele de Riviera Etrusca, acestea ofera o multime de posibilitati pentru practicarea sporturilor.

NU RATATI!

Turnul inclinat. Constructia a inceput in anul 1173 si a fost terminata in sec. al XIV-lea. Turnul este inclinat spre sud, avand o abatere de 2,26 m. Cantareste 14.500 de tone, avand o inaltime de 55,22 m la nord si 54,52 m la sud.

Este construit din marmura alba, dand impresia unei constructii relativ greoaie. Pozitia sa inclinata a dat nastere la numeroase ipoteze. Dar, de-a lungul secolelor si in pofida unor cutremure, turnul a rezistat, fara nicio stricaciune, inclusiv dupa bombardamentele din al Doilea Razboi Mondial asupra localitatii Camposanto, din apropierea orasului Pisa.

Domul. Este o cladire in marmura avand forma unei cruci. Constructia a inceput in anul 1063 si este de un remarcabil echilibru si cu armonie in proportii, servind drept model pentru alte biserici. Fatada masoara 100 de metri lungime si 35 latime. Biserica a fost sfintita in anul 1118.

OFERTE   > Bilet de avion Bucuresti-Pisa, de la 315 euro (Tarom).

> Circuit Italia si Coasta de Azur, 650 de euro. Pachetul include un tur de 10 zile, transport cu autocarul, cazare la hotel de trei stele cu mic dejun. Agentia Europa Travel.

Ne puteți urmări și pe Google News