Evenimentul Zilei > Social > Cele mai frumoase jocuri nu sunt pe calculator
Cele mai frumoase jocuri nu sunt pe calculator

Cele mai frumoase jocuri nu sunt pe calculator

Într-o epocă a vitezei, a PC-ului, iPod-ului şi play-station-ului, copiii îşi petrec timpul liber într-o lume virtuală din care sunt scoşi cu greu şi rar. Câţi mai ştiu să facă un nod marinăresc? De căsuţele din copac unde primeşti musafiri numai dacă doreşti află doar din fotografiile şi poveştile celor mari.

Doi britanici au sesizat pericolele la care este supusă generaţia jocurilor pe calculator şi a telefoanelor mobile şi au realizat o carte care vine tocmai să contracareze tendinţa de transformare a copiilor, în victime ale consumului exagerat de IT.
Aşa s-a născut „Cartea pericolelor pentru băieţi”, o culegere de texte dedicate băieţilor între 8 şi 80 de ani. Volumul scris de Conn Iggulden şi Hal Iggulden este, deopotrivă, o carte de aventuri, un ghid practic şi o enciclopedie care va răspunde la câteva dintre cele mai frecvente curiozităţi ale băieţilor – Cum afli latitudinea şi longitudinea? Cum fabrici cerneală invizibilă sau cum trimiţi mesaje folosind codul secret utilizat de Iulius Cezar.
Povestirile despre fapte de curaj pot reprezenta atât simple aventuri, cât şi sursă de inspiraţie pentru un altfel de viaţă departe de tastatură şi ecran.
„Scriindu-le, nu ne-a mai venit la fel de uşor să sărim în sus şi să blestemăm când unul dintre noi se lovea la un deget de la picior. Nu sunt doar istorii fabuloase, ci sunt parte integrantă a unei culturi, o parte pe care nu vrem cu niciun chip s-o vedem dispărută”, explică autorii.
Cel mai mare pericol: să nu ştii să te joci
Astfel, băieţii vor afla că „pericolele” cu care se pot confrunta sunt reprezentate de neştiinţă: să nu ştii ce trebuie să conţină o trusă de bază, să nu ştii cum să îţi confecţionezi cel mai rapid avion din hârtie sau cum să faci o baterie. Din cele 243 de pagini, vor învăţa că praştiile au fost folosite din timpuri străvechi, când erau confecţionate din piele, că gigantul Goliat a fost răpus de înţeleptul David cu o praştie şi că acum este folosită mai ales la vânătoare şi pescuit, pentru aruncarea momelii.
Volumul care se lansează mâine în grădina Cărtureşti Verona, începând cu ora 11.00, s-a bucurat de sprijinul unor personalităţi precum jurnalistul sportiv Cristian Ţopescu, istoricului Emil Lupu şi a scriitorului Silviu Petre.
Fără a avea vreo clipă pretenţii de rigoare ştiinţifică, această carte este ca un manual de vacanţă iar “temele” pentru acasă îi vor face plăcere chiar şi celui mai îndărătnic şcolar. Coduri secrete, dinozauri, bătălii celebre, vânătoare, astronomie, mitologie şi toate acele lucruri de interes (pentru băieţi, cel puţin), laolaltă cu lecţii de curaj, patriotism şi putere de sacrificiu; figuri legendare dar şi poveşti despre fapte extraordinare ale unor oameni obişnuiţi.
Astfel, mâine, la Cărtureşti, începând cu ora 11.00, toţi cei prezenţi vor putea lua parte la ateliere de astronomie, de orientare în natură, de făcut noduri deştepte şi bombe de hârtie spectaculoase, la concursuri de ridicat cortul şi de aprins focul fără chibrituri şi la multe alte activităţi care le vor transforma ziua într-o aventură în aer liber.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: