Evenimentul Zilei > Actualitate > Cele mai bune reclame din comunism
Cele mai bune reclame din comunism

Cele mai bune reclame din comunism

Reclamele din comunism, cu şabloane din care nu se ieşea, sunt acum o delicatesă pentru utilizatorii de internet. Ele serveau atât promovării unui produs sau serviciu, cât şi propagandei comuniste. La sfârşitul unei reclame la CEC, pe care o prezentăm mai jos, o fetiţă spune: "Aha, când voi fi mare, o să fiu şi eu harnică şi econoamă ca o albinuţă".

"De ce fac albinele miere? Ca să avem noi cu ce să ne-ndulcim?", îl întreabă o fetiţă pe bunicul apicultor. "Nu, Oana, o fac pentru ele şi reprezintă economia de hrană pentru iarnă, când nu vor mai găsi flori. Noi putem aduna numai ce le prisoseşte. Ştii că şi noi, oamenii, avem un stup. Casa de Economii şi Consemnaţiuni, unde ne depunem banii ce ne prisosesc la un moment dat, pentru a fi păstraţi în siguranţă. Dar nu numai atât, ci şi sporiţi prin dobânzi sau câştiguri", răspunde bătrânul.
Durata clipurilor nu era o problemă, întrucât statul era atât cumpărătorul, cât şi vânzătorul de spaţiu publicitar. Interesant este că fetiţa, spre deosebire de bunic, nu avea costum de protecţie.
<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/TcXCGB_Acrw&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/TcXCGB_Acrw&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>
Notă: reclama nu este din 1978, ci din a doua jumătate a anilor ’80
Frumuseţe de la Electrometalica Ploieşti
Trecem la o reclamă la aparatele de înfrumuseţare produse de Electrometalica Ploieşti. Fie că este vorba de Vapozon (pentru tratarea tenului), "casca pliantă pentru coafură" sau Galvanoderm (aparat pentru tratarea acneei), toate erau propuse pentru "unităţile de coafură şi cosmetică".
Acum, Galvanoderm, dar mai ales Vapozon, se vând pe site-urile de licitaţii sau prin anunţuri pe internet, semn că lumea le-a apreciat cândva atât de mult încât le doreşte şi acum.
<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/DLfc55e3J9E&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/DLfc55e3J9E&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>
"Start în proba de inteligenţă tehnică şi creaţie"
Aşa începe reclama care lăuda Dacia 1100, primul autoturism românesc fabricat în serie. Produsul era "în acord deplin cu atâtea alte dovezi de maturitate dovedite de industria noastră", realizat prin impunerea de "rigori maxime de exigenţă".
Atrag atenţia dotările – motor în spate, portbagaj încăpător în faţă, 46 de cai putere, scaune rabatabile – şi "performanţele de perspectivă" – un autoturism la fiecare 7 minute.
<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/XPR84AGLw_M&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/XPR84AGLw_M&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>
Poate un Trabant remorca un elefant?
Aceleaşi şlaboane, aceleaşi cuvinte, dar o altă lume. Bucăţi din ea găsim în aproape orice bibliotecă sau mai degrabă, debara. Unde, dosite printre caiete vechi sau lampe de televizor, trebuie să daţi de almanahuri comuniste ca Femeia, Turistic sau Scânteia.
Dacă primele astfel de reclame, cele publicate până în 1965, sunt cam lipsite de inventivitate, cele de după încearcă să fie chiar amuzante. “Poate oare un Trabant/Remorca un elefant/E neverosimil?/ Cu benzina PECO totul e posibil”, sună o reclamă.
Se făceau reclame la cartea prin poştă, la încălţăminte şi îmbrăcăminte, electrocasnice sau mobilier, dar erau şi campanii de genul celei pentru colectarea de deşeuri metalice: “Deşeurile neferoase se valorifică prin ICM”.
Pur reprezentativă pentru acele vremuri, în care reclama de produs se împletea cu propaganda, este următoarea: “După o săptămână rodnică în producţie petreceţi două zile în excursiile organizate de ONT Carpati la sfarşit de săptămână”.
<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/emV5wslQ0og&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/emV5wslQ0og&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>
<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/SocNOhKySPo&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/SocNOhKySPo&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>
<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/7pT039LTFgU&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/7pT039LTFgU&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>