Cele două COREI au ajuns la un compromis: se organizează noi întâllniri între FAMILIILE separate de RĂZBOI

Cele două COREI au ajuns la un compromis: se organizează noi întâllniri între FAMILIILE separate de RĂZBOI

Coreea de Sud şi Coreea de Nord au căzut de acord miercuri asupra organizării, înainte de sfârşitul acestei luni, a unei întâlniri între familiile separate de război, prima după 2010.

Acordul a fost anunţat după negocierile care au avut loc între cele două părţi în localitatea de frontieră Panmunjon, unde în 1953 a fost semnat armistiţiul care a pus capăt ostilităţilor.

Această întâlnire va avea loc între 20 şi 25 februarie în staţiunea din Munţii Kumgang, pe teritoriul nord-coreean, unde au avut loc şi precedentele reuniuni, a precizat Ministerul sud-coreean al Unificării, citat de AFP si Agerpres.

„Sperăm ca acest acord să fie respectat pentru a alina suferinţa şi durerea familiilor separate”, a subliniat ministerul menţionat.

Ne puteți urmări și pe Google News

În luna septembrie, Phenianul a anulat în ultimul minut o reuniune prevăzută între familiile separate de Războiul din Coreea (1950-1953), aducând ca argument „ostilitatea” Seulului. Nu este exclus nici de această dată ca Phenianul să anuleze întâlnirea, Coreea de Nord manifestându-şi în repetate rânduri iritarea faţă de exerciţiile militare programate între SUA şi Coreea de Sud la sfârşitul lunii februarie. Din anul 2000, sub egida Crucii Roşii, familiile de la nord şi de la sud de graniţă se întâlnesc pentru câteva zile după decenii de separare. Aproximativ 17.000 de coreeni au avut astfel prilejul de a-şi strânge în braţe un copil, o soră sau un părinte. Nici o cale de comunicare, poștală sau telefonică, nu este permisă între locuitorii celor două Corei.