Cele mai convenabile împrumuturi în moneda naţională au dobânzi anuale efective sub 11%.
Românii care vor să ia un credit de consum au scăpat de grija deprecierii leului. Creditele de consum în lei au devenit în ultimul timp mult mai avantajoase decât cele în euro, datorită costurilor mai mici.
În timp ce ofertele cele mai bune în moneda europeană au un cost total de la 12,5% pe an, la lei dobânda anuală efectivă ajunge la circa 11%. Dacă luăm în calcul creditele pentru cei care încasează salariul prin bancă, aceasta coboară chiar sub 11% pe an.
Fie că este vorba de o achiziţie în lei sau euro, creditul în monedă naţională se dovedeşte astfel mult mai avantajos pentru cei care îşi încasează salariile în lei, deoarece nu vor mai avea de suportat riscul valutar. Pentru cele mai ieftine credite de pe piaţă, costul total (dobânzi plus comisioane) al unui împrumut de 50.000 de lei, acordat pe perioada maximă de cinci ani, este de circa 14.000 – 15.000 de lei, deci aproximativ 25% din valoarea creditului. Rata lunară este de circa 1.000 – 1.100 de lei. Dobândă fixă sau variabilă?
Cele mai ieftine credite de pe piaţă au dobânzi fixe, care rămân neschimbate pe întreaga perioadă de derulare a creditului. Dobânzile variabile se calculează în funcţie de indicele Robor şi o anumită marjă. Un dezavantaj al dobânzii fixe este că debitorii nu pot beneficia de o eventuală scădere a dobânzii interbancare. Diferenţele de dobândă între cele mai ieftine credite, care au dobânzi fixe, şi restul ofertelor pot compensa parţial acest neajuns.
Un alt dezavantaj al împrumuturilor cu dobândă fixă este că, dacă debitorul vrea să ramburseze bani în avans, ar putea avea de achitat un comision de până la 1% din sold. Pentru creditele cu dobândă variabilă băncile nu percep comision de rambursare anticipată.
De la începutul anului, dobânda interbancară la lei a scăzut şi această tendinţă ar putea continua. Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt exprimate cele mai multe dintre dobânzile variabile, era la începutul anului de aproape 6% pe an, iar acum a ajuns la 4,7% pe an.
Totodată, băncile încearcă să scadă costul de finanţare de pe piaţa locală prin depozite, ceea ce creează, alături de diminuarea Robor, premise pentru ieftinirea suplimentară a împrumuturilor în lei.
Citiți și:
- CE FACEM CU RATELE LA CREDITE?
- Iei Prima Casă 4 în euro sau aştepţi creditul ieftin în lei
- Topul celor mai bune oferte la locuinţe