Ce sunt macro-urile? Un om de știință specializat în exerciții fizice și nutriție face lumină
- Dosofteea Lainici
- 1 ianuarie 2025, 14:26
Macro-urile sunt prescurtarea pentru macronutrienți, care sunt elementele nutritive de bază ale tuturor alimentelor în diferite proporții. Acestea sunt măsurate în grame și au calorii diferite pe gram pentru fiecare macronutrient.
Macro-urile sunt prescurtarea pentru macronutrienți
Proteinele, carbohidrații și grăsimile sunt esențiale pentru construirea mușchilor, transportul nutrienților și producerea hormonilor. Sursele de proteine includ carnea de animale, ouăle, peștele, fructele de mare și lactatele. Sursele de alimente vegetale precum cerealele integrale, leguminoasele, nucile și semințele conțin, de asemenea, proteine.
Ghidurile dietetice federale 2020-2025 pentru americani recomandă cel puțin 46 de grame de proteine pentru femeile adulte și 56 de grame pentru bărbații adulți. Cu toate acestea, acest nivel poate fi prea scăzut pentru adulții în vârstă, femeile însărcinate și care alăptează și persoanele cu un nivel ridicat de activitate fizică.
Carbohidrații, sursa preferată de energie a organismului
Carbohidrații sunt sursa preferată de energie a organismului și pot fi găsiți în pâine, orez, paste făinoase, fructe, produse lactate, leguminoase și legume cu amidon. Zaharurile simple ar trebui să fie limitate.
Grăsimile au diferite tipuri: polinesaturate, mononesaturate, saturate și grăsimi trans. Polinesaturate și mononesaturate au cele mai mari beneficii pentru sănătate și se găsesc în nuci și semințe și pește. Omega-3 sunt acizi grași esențiali care pot reduce riscul de boli cardiovasculare și se găsesc în peștele gras, cum ar fi somonul, și în nuci, cum ar fi nucile.
Grăsimile trans artificiale, create printr-un proces industrial, cresc riscul de boli cardiovasculare și de deces.
Caloriile contează
Caloriile contează, dar ele afectează organismul în mod diferit din surse diferite. De exemplu, 2.000 de calorii de junk food și sucuri nu vor ajuta la controlul apetitului în același mod ca 2.000 de calorii de fructe și legume, cereale integrale, grăsimi sănătoase și proteine slabe. Fibrele, care se găsesc în fructe, legume și cereale integrale, s-au dovedit a fi un puternic regulator al apetitului.
Cel mai important lucru pentru gestionarea greutății este echilibrul caloric și consecvența. Dovezile sugerează că nu există o dietă „optimă” care să poată fi aplicată tuturor, iar diferitele strategii de scădere în greutate, cum ar fi distribuțiile diferite de macronutrienți și postul intermitent, se echilibrează toate pe termen lung.
Dacă sunteți atras de o abordare dietetică care se bazează pe urmărirea macros, concentrați-vă pe obținerea unui echilibru sănătos de proteine, carbohidrați și grăsimi.