Ce știm, de fapt, despre pâine. Mituri desființate

Ce știm, de fapt, despre pâine. Mituri desființate Sursa foto: Arhiva EVZ

Unul dintre alimentele pe care mulți oameni urăsc să le iubească este pâinea. Are un gust atât de bun, dar de multe ori primim mesaje că, din punct de vedere nutrițional, este atât de rea. Există diete întregi axate pe eliminarea pâinii și a altor carbohidrați. Dar care este, de fapt, adevărul despre pâine.

Pâinea este cel mai popular aliment, însă, în ultimii ani, au apărut tot felul de informații privind excluderea acestui produs din dietă. Nutriționiștii se întrec în a da sfaturi, dar care este, de fapt, adevărul. Specialiștii consultați de CNN desființează o serie de mituri legate de răul pe care ni-l poate face pâinea.

„Văd o mulțime de oameni care cred că nu ar trebui să mănânce pâine, ceea ce este trist pentru mine, deoarece pâinea este o sursă excelentă de cereale integrale. Da, este adevărat: pâinea poate face parte dintr-o dietă echilibrată, iar carbohidrații sunt cruciali pentru o sănătate bună”, a declarat Natalie Mokari, dietetician cu sediul în Charlotte, Carolina de Nord.

Ar putea fi o idee bună să consumați două-trei porții zilnice de cereale integrale, care pot fi găsite în pâine, deoarece acestea pot preveni diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și cancerele colorectal, pancreatic și gastric, potrivit unui studiu din 2017.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Avem nevoie de carbohidrați pentru a funcționa”, a spus Mokari, pentru CNN: „Carbohidrații sunt hrana creierului. Dacă observați, ori de câte ori nu aveți carbohidrați, vă simțiți foarte leneși, s-ar putea să aveți ceață cerebrală, pur și simplu nu aveți la fel de multă energie.”

Dacă sunteți în căutarea celei mai sănătoase pâini, există mulți factori de luat în considerare, cum ar fi ce fel de pâine cumpărați, ce mâncați cu ea și cât de echilibrată este relația dumneavoastră cu ea, a explicat Mokari. Sunt sănătoase pâinea de grâu, albă și cea cu aluat acrișor?

Există un tip de pâine care este mai hrănitoare decât celelalte? Depinde de ceea ce căutați.

„Este important să vă definiți obiectivele de sănătate”, a declarat Steph Grasso, dietetician cu sediul în Washington, DC: „Ce înseamnă sănătos?”

Pâinea de grâu oferă mai multe vitamine, cereale integrale și fibre și are un impact mai puțin negativ asupra glicemiei, ceea ce poate fi util pentru persoanele care au rezistență la insulină, a spus Mokari.

Dar unii oameni au pur și simplu o preferință puternică pentru pâinea albă, iar pentru ei, Mokari spune să meargă pentru ea: „Dacă o descompuneți și puneți etichetele una lângă alta, nu sunt chiar atât de diferite”.

Pentru cei care au preocupări legate de sănătatea intestinelor sau care doresc să capteze gustul pâinii albe fără același nivel de rafinare, ea a sugerat să încerce aluatul acru.

Masa acrișoară este fermentată, un proces care poate fi de ajutor pentru microbiomul intestinal, iar dacă ceea ce aveți este cu adevărat aluat acrișor fermentat lent, este posibil să puteți digera glutenul mai ușor.

Dincolo de tipul de pâine, Mokari a recomandat să vă uitați la modul în care este făcută. Căutați ingrediente simple, cum ar fi făină, apă, sare și drojdie, a spus ea, mai ales pentru că este ușor să strecurați niveluri mai ridicate de zahăr și sodiu în produsele de panificație.

Dacă sunteți în căutarea mai multor fibre, cerealele integrale sunt calea de urmat, a sugerat Grasso. Pentru a evita etichetele înșelătoare, verificați lista de ingrediente – primul cuvânt ar trebui să fie „integral” dacă este într-adevăr pâine din cereale integrale, a adăugat ea.

Pentru un plus de fibre, căutați pâine cu semințe în crustă, a spus Grasso.

Și, dacă este posibil, cumpărarea de la brutăriile locale vă poate ajuta să găsiți pâine proaspătă, de bună calitate, cu ingrediente simple, a sfătuit ea.

Ce ziceți de pâinea dietetică sau cu conținut scăzut de carbohidrați? Mokari nu este un fan. De obicei, acestea au mai multe ingrediente adăugate și inutile pentru a le da un gust mai bun, a spus ea: „Dar respect dorințele oamenilor dacă aceștia simt cu adevărat că o pâine cu conținut scăzut de carbohidrați este cea mai bună pentru ei”.

Adăugați grăsimi și proteine sănătoase în pâine

Rareori oamenii mănâncă doar pâine goală, așa că este important să vă gândiți la nutriția întregii mese.

Dacă sunteți îngrijorat de glicemia din sânge, pâinea poate face parte dintr-o masă echilibrată dacă adăugați grăsimi și proteine sănătoase, a spus Mokari.

Carbohidrații precum cei din pâine vă pot oferi o lovitură rapidă de energie care se prăbușește dacă sunt consumați singuri, dar adăugarea de proteine și grăsimi vă ajută să vă mențineți ritmul susținut, a explicat Grasso.

„Fie că este vorba de pâine integrală sau albă, voi încuraja pe cineva să aibă întotdeauna o proteină și o grăsime cu ea”, a adăugat Mokari.

De exemplu, dacă pregătiți micul dejun, încercați să asociați pâinea prăjită cu ouă, avocado sau unt de arahide, a adăugat ea.

Pentru prânz, sandvișurile sunt subestimate pentru capacitatea lor de a combina proteine, produse, grăsimi sănătoase și carbohidrați, a spus Grasso. Iar dacă se mănâncă o salată mare cu proteine la cină, ea se asigură întotdeauna că are carbohidrați, cum ar fi o bucată de pâine pentru a o însoți.

„Este vorba despre echilibru”, a spus Grasso: „La sfârșitul zilei îți va da energie – te va face să te simți bine.”

„Dacă vă place pâinea, mâncați-o în moduri care vă plac”

Chiar mai mult decât să găsești cea mai bună etichetă de ingrediente, este important să știi ce funcționează pentru tine, a spus Grasso:

”Pâinea poate varia foarte mult în funcție de preț, dar puteți găsi ceva care să vă alimenteze la fel de bine indiferent de bugetul pe care îl aveți. Fancy nu înseamnă că este întotdeauna mai bun”.

Și dacă vă place pâinea, mâncați-o în moduri care vă plac, pentru că restricționarea severă a alimentelor care vă plac se poate întoarce împotriva dumneavoastră – și nu este un mod foarte fericit de a trăi, a spus ea.

„La fel ca orice altceva, cu cât restricționezi mai mult, cu atât mai mult o vei dori, așa că păstrează-l în combinație”, a adăugat Mokari: ”S-ar putea să existe o oarecare anxietate în jurul alimentelor bogate în carbohidrați, cum ar fi pâinea, deoarece cultura dietei i-a făcut pe mulți oameni să creadă că acestea îi fac pe oameni să ia în greutate.

Dar carbohidrații au un scop important, iar fără ei s-ar putea să sfârșești prin a te simți leneș și iritabil. Înlăturați acest stigmat de la pâine și de la acele alte alimente cu carbohidrați care au fost demonizate și includeți-le ca parte a unei diete echilibrate”.

„Trebuie doar să vă tratați frumos corpul”, a completat Grasso: „Este mai sănătos să ai o mentalitate non-restrictivă și să o echilibrezi pe parcursul zilei”.