Acestea care sunt alimentele ultra-procesate care pot crește riscul apariției cancerului

Acestea care sunt alimentele ultra-procesate care pot crește riscul apariției canceruluiSursa foto: Arhiva EVZ

Dietele bogate în alimente ultra-procesate pot crește riscul de a dezvolta diferite tipuri de cancer, potrivit unui nou studiu. Alimentele ultra-procesate sunt cele care sunt supuse unei procesări extinse în timpul producției.

În această categorie se încadrează alimente precum chipsurile ambalate, cerealele pentru micul dejun, mesele congelate, băuturile carbogazoase, mezelurile, hot-dog-urile, dulciurile și multe altele. Studiul din Marea Britanie a urmărit dietele a 200.000 de adulți cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, folosind sistemul de clasificare a alimentelor NOVA pentru a determina nivelul de procesare a alimentelor.

Impact negativ asupra sănătății 

Proiectat de cercetătorii de la Universitatea din São Paulo, Brazilia, NOVA clasează alimentele în patru grupe: ingrediente culinare neprocesate, procesate, procesate și ultra-procesate. Cercetătorii din Londra s-au uitat la frecvența diagnosticelor de cancer și a deceselor legate de cancer în rândul aceluiași grup de adulți. 

Studiul a constatat că persoanele care au consumat o proporție mai mare de alimente ultra-procesate au avut mai multe șanse de a dezvolta cancer de toate tipurile – în special cancerul ovarian și al creierului. Cei care s-au confruntat cu această boală au avut multe șanse de a muri din cauza ei. 

„Acest studiu se adaugă la dovezile conform cărora alimentele ultra-procesate pot avea un impact negativ asupra sănătății noastre, inclusiv asupra riscului de apariție a cancerului”, a declarat dr. Eszter Vamos, autorul principal al studiului.

Ingredientele nesănătoase 

Orice aliment care a fost modificat din starea sa naturală - prin adăugarea de sare, zahăr sau ulei - este considerat procesat. Cu toate acestea, multe alimente pot avea substanțe nutritive benefice. Câteva exemple de alimente procesate mai sănătoase includ fasolea congelată și conservată, fructele și legumele.

Alimentele ultra-procesate conțin multe ingrediente nesănătoase, cum ar fi conservanți, coloranți și arome artificiale, grăsimi hidrogenate și sare sau zahăr. Un alt studiu a constatat că aproape 58% din caloriile consumate de oamenii din SUA provin din alimente ultra-procesate. Consumul ridicat de alimente ultra-procesate a fost asociat cu demența și cancerul colorectal, potrivit Fox News

Ne puteți urmări și pe Google News